Moszkva: kiélezi a palesztin-izraeli viszonyt a zsidó telepek amerikai elismerése

Katonák egy palesztin falu felett
Harmala palesztin falu Ciszjordániában - fotó: frankpeti / Izraelinfo

Kiélezi a palesztin-izraeli viszonyt, hogy Washington nem tekinti többé törvényellenesnek a ciszjordániai zsidó telepeket – figyelmeztetett kedden kiadott állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

A moszkvai diplomáciai tárca az amerikai döntést újabb, a közel-keleti rendezés nemzetközi jogi alapjának lerombolására irányuló lépésként értékelte. A dokumentum szerzői arra szólították fel az összes érintett felet, hogy tartózkodjanak az olyan lépésektől, amelyek új, veszélyes eszkalációt provokálhatnak ki a régióban, és akadályozzák a közvetlen palesztin-izraeli párbeszéd felújításához szükséges feltételek megteremtését.

Az orosz elvi álláspont – mint arra a külügyminisztérium rámutatott – az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334-es határozatában testesül meg, amely szerint zsidó telepek létesítése az 1967 óta megszállt palesztin területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet, törvénytelen, megsérti a nemzetközi jogot, valamint az egyik fő akadályt jelenti a kétállami elven alapuló palesztin-izraeli rendezés és az igazságos, tartós és átfogó közel-keleti béke útjában.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a – palesztin önrendelkezésű területen épített – ciszjordániai zsidó telepeket. Pompeo leszögezte: Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Úgy fogalmazott: a nemzetközi jog egyébként önmagában nem fog békét teremteni.

Ankara is bírálja a washingtoni döntést

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden hivatalos Twitter-fiókján azt írta: egyetlen ország sem áll a nemzetközi jog felett. A nemzetközi jog szempontjából semmilyen érvénnyel nem rendelkeznek a “kész tény”-jellegű kijelentések – tette hozzá.

Elemzők a bejelentéssel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államok korábban évtizedeken keresztül – az ENSZ-határozatoknak megfelelően – törvényellenesnek ítélte a zsidó telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken. A szóban forgó területeket a palesztinok a béketárgyalásokon maguknak követelik a jövendő palesztin állam számára, s követelésüket a nemzetközi közösség is támogatja.

Törökország határozott bírálója Izrael palesztinokra vonatkozó politikájának, és hosszú ideje kampányol a Gázai övezet blokádja ellen is.

Ramallah tiltakozik

A Palesztin Hatóság szerint Pompeo nyilatkozatával “az Egyesült Államok teljesen elvesztette a szavahihetőségét, és már nincs semmilyen szerepe a békefolyamatban”. Washington azt a veszélyt idézi fel, hogy “a nemzetközi jogot a dzsungel törvénye váltja fel” – írták Rámalláhban kiadott közleményükben. Hangsúlyozták: az amerikai kormányzatnak “nincs joga és felhatalmazása arra, hogy visszavonja a nemzetközileg jóváhagyott határozatokat, és arra sem, hogy törvényességgel ruházza fel az izraeli telepeket”.

Izraelben üdvözölték az amerikai döntést, a külügyminisztérium szerint mostantól fogva “nincs vita a zsidó nép jogáról Izrael területére”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.