A Jiszrael Hajom kártérítést fizet Ganznak a tavaszi rágalmakért

Jiszrael Hajom újságot osztó férfi Jeruzsálemben – Fotó: Shutterstock
Jiszrael Hajom újságot osztó férfi Jeruzsálemben – Fotó: Shutterstock

A Bibiton végül meghátrálni kényszerül.

Talán még emlékeznek kedves olvasóink, tavaly februárban Miri Regev, Netanjahu bizalmasa és papagájkommandójának egyik legfőbb tagja, Amerikában egy mentális állapotában sérültnek tűnő nőt talált, aki az izraeli médiában hetekig hangoztatta, hogy annak idején a hetvenes években, a középiskolában Beni Ganz, a Kék-Fehér elnöke szexuálisan zaklatta.

Ganz elejétől és következetesen tagadta a vádat, és beperelte a hazugságokat felkapó és hangoztató orgánumot, az errefelé csak Bibitonnak (Bibi + Iton, vagyis újság héberül) nevezett, minden kereszteződésben, kávéházban, közintézményben díjmentesen osztogatott, Izraelben a legnagyobb példányszámnak örvendő Jiszrael Hajom újságot. Amelynek költségeit több-százmillió dolláros tételben Sheldon Adelson amerikai kaszinómágnás fizeti több mint egy évtizede.

A Bibiton végül meghátrálni kényszerült, és 50 000 sékel kártérítést kell fizetnie a Ganz által megállapított szervezeteknek jótékony célokra. Bővebben itt olvashatóak a jogi eljárás részletei.

Úgy tűnik, a bírósági eljárás gyorsan elvette a Bibiton kedvét ennek az ügynek a folytatásától, mert a tavaszi rágalomhadjárat után, az őszi választási kampányban már kevésbé tértek vissza ezek a Ganzot személyében kipécéző lejáratókampány-motívumok. Köztük a kamaszkorában Ganzot szexuális zaklatással vádoló történet, s szintén háttérbe szorultak az őt pszichopatának feltüntető videók.

Valószínűleg nem “megjavulásuk” áll az ilyen típusú rágalomhadjárat beszüntetése mögött, hanem sokkal inkább az, hogy belátták: nem hatásos eszköz, az izraeliek nem vevők rá. Talán belső közvélemény kutatásaik szerint még kontra-produktívok is, ezzel a fenti üggyel például gyorsan megismertették a frissen a politikai színterére lépett Ganz nevét az ország lakosságával.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.