Flott szervezés és a legnagyobbakat megillető teltházak kísérték a 100 Tagú Cigányzenekar negyvenkét zenészének izraeli turnéját Dudu Fisherrel és a magyarországi Sabbathsong együttessel együtt, akik a 100 Tagú vendégművészei voltak 5 nap alatt 4 koncerten. A Haifát, Tel-Avivot és Jeruzsálemet érintő turné befejező előadásán jártunk a jeruzsálemi Binyanei Hauma kongresszusi központban.

A koncert előtt Beke Farkas Nándorral, a zenekar elnökével találkoztunk, aki elmondta, hogy a próbák során Werner Gábor karmester tanította be a zsidó, illetve az izraeli dalokat. E dalok előadási stílusában nagy segítséget nyújtott Masa Tamás a Sabbathsong együttestől. Két hölgy is játszik a zenekarban: Pozsár Mária csellón és Toldi Edit hegedűn, valamint a Sabbathsong együttessel közösen előadandó két számban Masa Anita szólista és Bódi Mónika hegedűs is a nők táborát erősítik. Suki András és Berki László a turné prímásai. A 100 Tagú Cigányzenekarban cigány és nem-cigány zenészek is játszanak.

Dudu Fishert, Izrael közkedvelt kántorát arról kérdeztük, hogyan fogadta a magyar szimfonikus cigányzenekar felkérését, amire Dudu Fisher frappánsan azt felelte, a cigány és a zsidó zene egymásnak unokatestvérei, és ezért azonnal igent mondott a felkérésre. Módfelett elégedett az együtt zenélés módjával, szakmaiságával és hangulatával. Azt is elmondta, hogy az általa elküldött zenei anyagokból igen felkészülten helytállt a 100 Tagú már az első izraeli próbákon is, és szavakkal nem is tudja kifejezni (ein milim), mennyire profi zenészekkel léphet fel. Amikor Beke Farkas Nándor megköszönte Dudu Fishernek, hogy együtt léphetnek fel vele, Dudu Fisher azt válaszolta, az övé a megtiszteltetés, hogy együtt léphet fel a 100 Tagúval.

És valóban, a koncert elsőtől az utolsó percéig tartó emelkedett hangulata elvarázsolta a teltházas kongresszusi központot: fiatalok és szépkorúak ritmusra tapsoltak végig teljes számokat. A magyar csárdások, Brahms, Strauss, Bizet, Monti, Horváth Zoltán, Marquina és Dinicu cigány dallamai fergetegesen jókedvű előadásban parádés légkört teremtettek már önmagukban, de üdvrivalgás fogadta Dudu Fishert is, amikor jiddisül énekelt és énekeltette a közönséget.

A 68 éves Dudu Fisher a Main mazeldiker Hitl (A szerencsés kalapom, jiddis) után egy szépen előkészített pillanatban felhívta a 3 éves kisfiát, Shmuel Michaelt a színpadra. Az otthon Shmeyklnek (mosoly, jiddis) becézett fiúcska a turné alatt jól észrevehető haverságba kerülhetett Suki András prímással, akivel lepacsizott, majd végigcsápolta az apja előadásában a Mein jiddische Mamét.

- Hirdetés -

Masa Anita héberül és magyarul adta elő Masa Tamás sófár-játéka kíséretében a Jerusalaim sel zahav (Arany Jeruzsálem) című dalt, melyet magával az elnökkel, Beke Farkas Nándorral közösen vezetett fel Bódi Mónika és Szabó Bálint, a Sabbathsong hegedűse és klarinétosa.

Nagyszabású és nagyszerű előadás volt ez. A zenészekből áradó energia felvillanyozta a közönséget, a hegedűk húrjai szétfoszlottak, egy húron pendült általuk cigány, zsidó, orosz, magyar, izraeli lélek. A cimbalomszólók szavak nélküli imák voltak Jeruzsálemben, az Arany Városban, ahol az imák jószerivel meghallgattatnak.

A Hungaricum védjeggyel ellátott, 1985-ben alapított 100 Tagú Cigányzenekar izraeli turnéját az Emberi Erőforrás Minisztériuma anyagilag, a Hit Gyülekezete pedig szellemileg támogatta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.