Elhunyt Dan Reisinger

Dan Reisinger az Izrael70magyar című könyvvel és az Új Kelet újsággal néhány hónappal ezelőtt - fotó: Vadász Éva
Dan Reisinger az Izrael70magyar című könyvvel és az Új Kelet újsággal a stúdiójában néhány hónappal ezelőtt – fotó: Vadász Éva

Elhunyt Dan Reisinger, ismert magyar ajkú izraeli grafikus kedden – jelentette a Háárec című újság honlapja szerdán.

Izraelben lépten-nyomon találkozni lehet munkáival, jelentős szerepet játszott az ország modern vizuális arculatának megteremtésében. Ő tervezte Izrael számos meghatározó intézményének logóját, köztük az El Al légitársaságét, a Teva gyógyszergyárét és a Habima színházét.

Reisinger a vajdasági Magyarkanizsán született 1934-ben. A holokauszt során elvesztette családja nagy részét. 1949-ben édesanyjával és nevelőapjával Izraelbe költözött.

Már 16 évesen felvették a rangos jeruzsálemi Bezalel művészeti akadémiára, később Európában tanulta tovább a korszerű grafikai látásmódot.

1956-ban plakátot tervezett, amelyben a magyar forradalom menekültjeinek megsegítésére hívta fel a nyugati világot. Egy másik ismert plakátján arra szólította fel az egykori Szovjetuniót, hogy engedje külföldre vándorolni az ott élő zsidókat.

- Hirdetés -

Budapesten tervei alapján készült el a Teleki téren 2016-ban a munkaszolgálatra elhurcolt áldozatok és túlélők emlékét őrző szoborkompozíció.

Májusban készítettünk Danival interjút:

- Hirdetés -