Izrael drón-nagyhatalommá válik

Drónfejlesztők a BlueBird Aero Systems cég egyik gyárában, 2013 - fotó: Bluebird Aero Systems
Drónfejlesztők a BlueBird Aero Systems cég egyik gyárában, 2013 - fotó: Bluebird Aero Systems

Izrael fokozatosan a távolról irányított repülő szerkezetek nagyhatalmává válik, ezekből számos fajtát fejlesztett ki. Az egyik drón könnygázt szór palesztin tüntetőkre, egy másik a Hezbollah libanoni síita szervezet állásait fürkészi, a harmadik az Iszlám Dzsihád iszlamista szervezet létesítményeire csap le a Gázai övezetben.

Ennek a stratégiai fontosságú, a hadsereg és biztonsági szolgálatok elnök-vezérigazgatóvá, alapítóvá, mérnökké és igazgatótanácsi taggá vált egykori katonái kezében lévő iparágban több mint 50 helyi start-up cég működik.

Izrael már 1969-ben bevetett kamerával ellátott távirányított repülőmodellt Egyiptom megfigyelésére, mielőtt hasonló nagyszabású programot indított volna a libanoni háború idején. Az ország ma már előkelő helyet foglal el a drónok világpiacán, állja a versenyt a két legfőbb konkurenssel, Kínával és az Egyesült Államokkal. A kis ország hasznot húz a határainál lévő ellenségeiből, kísérleti terepként használva őket a távirányítású technika teszteléséhez és fejlesztéséhez.

Ronen Nadir az izraeli hadsereg rakétafejlesztésért felelős parancsnoka volt. A 2000-es években indított start-up cége, a BlueBird Aero Systems ma világszerte harci drónokat árul. Vezető helyre törekszik az úgynevezett VTOL – a helikopterhez hasonlóan függőleges felszállásra és leszállásra képes kis drónok – területén, amelyeket a nagyobb sebesség elérése érdekében szárnyakkal is felszerelnek. Ily módon városban, dzsungelben vagy akár egy hajóhídon is képesek fel- és leszállni.     

Nadir elmondta, hogy első vázlatrajztól a vásárlónak történő bemutatásig mindössze négy és fél hónap telt el. “2018 októberében kezdtük el a fejlesztést, és már több százat adtunk el belőle”- mondja.

“Amikor az amerikai hadsereg minidrónt fejleszt, ezt Irakban vagy Afganisztánban vetik be. A készülék kifejlesztése és a harci övezetekben történő bevetése között mindössze néhány év telik el” – mondja a cégtulajdonos, emlékeztetve: “Izraelben (az iparban) mindenki volt katona vagy tiszt, s az ilyen rendszereket kifejlesztők is tartalékosok. Friss adatokkal érkeznek az irodába, ami gyorsítja a fejlesztési ciklust”.

Egy 2013-as adatokon alapuló tanulmány első helyre teszi Izraelt a drónexportőrök listáján.

Az Egyesült Államok azonban nemrégiben megelőzte Izraelt a Global Hawk, egy nagy teljesítményű és drágább drón, illetve az elsősorban az európai piacon értekesített Predator pilóta nélküli repülőgépek exportjával.

Izraelnek a kínai konkurenciával is szembe kell néznie, Peking “olyan országoknak árul, amelyeknek Izrael nem adna el”, de a zsidó állam biztosan ott van a három, sőt két világelső között” – hangúlyozta Philip Finnegan, a Teal Group amerikai cég piacelemzője. Finnegan szerint azért nehéz az izraeli cégek piaci helyét meghatározni, mert Kínához hasonlóan titkosan kezelik az eladásaikat.

Nemrégiben a tel-avivi repülőtér közelében található Airport City ipari parkban tartott konferencián megjelent Nadav Argaman, a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat feje is. Üzenete világos volt: “mindenekelőtt izraeli technológiát vásárolunk”.

Zohar Dvir, a rendőrfőnök egykori helyettese jelenleg a Gold drone start-up igazgatótanácsának a vezetője, amely egyebek mellett mezőgazdasági drónokat gyárt. A cégek immár a polgári ágazatokban is kamatoztatják a katonai tapasztalatokat.

A drónok világpiaca jelenleg megközelíti a 12 milliárd dollárt (3668,5 milliárd forint), de 2029-re várhatóan eléri a 25 milliárd dollárt a Teal Group szerint, amely szerint a polgári célokra felhasznált távirányítású repülő szerkezetek aránya meghaladja majd a katonaiakét.

Ben Alfi egykori repülőstiszt, jelenleg a mezőgazdaságban felhasznált drónokra szakosodott BWR Robotics cég elnök-vezérigazgatója szerint a legjobbak a lehetőségek a mezőgazdaságban: adatokat lehet gyűjteni a mezőkről, rovarirtókat szórni, beporozni, sőt aratni is lehet velük.

“Amikor hatékony mérnöki rendszerekről van szó, Izrael az élen jár” – mondta Alfi, aki némi iróniával jegyezte meg, hogy országának nem volt ekkora sikere az autógyártás terén: “Az utolsó autó, amelyet 40 éve megpróbáltunk megépíteni, üvegszálból készült és megette egy teve”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.