Iránról is tárgyalt Pompeo Netanjahuval

Pompeo és Netanjahu Lisszabonban - fotó: GPO
Pompeo és Netanjahu Lisszabonban - fotó: GPO

Iránról és más, Izrael biztonságával összefüggő kérdésekről tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Benjamin Netanjahu ügyvezető izraeli miniszterelnök szerda este Lisszabonban.

Pompeo Twitter-üzenetében újabb “termékeny találkozóként” jellemezte portugáliai eszmecseréjüket.

“A többi között megvitattuk az Irán destabilizáló befolyása ellen irányuló erőfeszítéseket, a gazdasági együttműködés fontosságát a regionális partnerekkel és más olyan kérdéseket, amelyek Izrael biztonságával kapcsolatosak” – írta mikroblogján az amerikai tárcavezető.

Netanjahu hivatala a találkozó előtt közölte, hogy a megbeszélések napirendjén lesz egy közös védelmi szövetség megvitatása, valamint a Jordán-völgyének – az izraeli kormányfő által szorgalmazott – annektálása, illetve ennek esetleges elismerése Washington által. Erről egyelőre azonban nem kerültek nyilvánosságra részletek.

Izraelnek továbbra sincs új kormánya, miután Netanjahu eddig két alkalommal is kudarcot vallott a kormányalakítással, így jelenleg ügyvezető miniszterelnökként viszi az államügyeket.

Az izraeli parlamentnek még a jövő héten van ideje arra, hogy elkerülje az újabb választásokat. Az idén eddig két alkalommal tartottak parlamenti választást Izraelben.

Aviháj Mandelblit izraeli főügyész hétfőn átadta a Benjamin Netanjahu elleni vádiratot Juli Edelsteinnek, a törvényhozás elnökének. Az ügyvezető miniszterelnököt vesztegetéssel, csalással és hivatali visszaéléssel vádolják.

“Úgy tűnik, az izraeli kormányfő Portugáliában akarja újraindítani választási kampányát az amerikai külügyminiszter jóváhagyásával” – kommentálta a találkozót az Observador című portugál lap.