A Télapó nem létezik! Sőt a húsvéti nyúl és Jézuska sem, és a Pókember is nagyon kérdéses – Az izraeli Télapó-találkozó elé

A Télapóról eleinte csak annyit tudtam, hogy csokit rak a csizmámba december 6-án éjjel, ha szépen kipucolva az ablakba teszem a nevezett lábbelit.

Ez nem tűnt nagyon valószínűnek, úgyhogy nyomozásba kezdtem.

Nagyiék Mikulásnak hívták. Ez teljesen összezavarta a négyéves fejemet. Hogy lehet két neve? Mondjuk anyunak is kettő van. Az egyik a lánykori, de ez a piros ruhás egy bácsi, hiszen szakálla van. Úgyhogy maradt a káosz.

A rénszarvasos szánkós képet egy barátom mutatta, “nyugatról” küldték neki. Gyönyörű volt, és ez hosszú időre elaltatta a kíváncsiságomat.

Aztán megint összezavartak a hittanra járó katolikusok. Kiderült erről a puttonyos bácsiról, hogy ő Szent Miklós püspök, aki Törökországban élt, és a szegényeknek hordta az ételt a zsákjában. Minek röpköd egy török püspök rénszarvasszánon? És hogyan mászik be a kéményen át a kandallóba? (Ezt az egyik felnőtt adatközlőm állította.) Nekünk nincs is kandallónk, és cserépkályha is csak a nagyinál van! És mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknél központi fűtés van?

Az úttörő hittanon aztán leleplezték a klerikális Mikulás-hazugságot. Csak a szovjet pionír pajtások a hiteles forrás, és ők Gyedmaróznak hívják, ami magyarul: Télapó. Kész!

Évekig elég volt ennyi, de aztán kiderült a teljes igazság: a Télapó a Meggyesi Miki apukája, és a suli bérel neki Mikulás-ruhát. Így próbálják meg az alsós kis pöcsöket megtéveszteni. Ettől már csak egy lépés volt kimondani: a Télapó nem létezik! Sőt a húsvéti nyúl és a Jézuska sem, és a Pókember is nagyon kérdéses.

Felnőtt fejjel aztán olvastam még mindenfélét erről az ősz szakállú bácsiról. Például, hogy létezik, és egy dallamos nevű városkában, Prjmnestvében él. Ami vagy Csehszlovákiában van (nincs is már ilyen nevű ország!), vagy Lappföldön. Utóbbi esetben Joulupukkinak hívják, és tényleg vannak rénszarvasai.

Fotó: Berger Gabi / Izraelinfo
Mikulás Tel-Avivban – fotó: Berger Gabi / Izraelinfo

Itt tartott bennem a káosz, mikor megtudtam, hogy a sok álruhás apuka, az amerikai családi filmek főszereplői mind-mind amatőr Télapó. Santa Clausnak, Gyedmaróznak, Mikulásnak, Joulupukkinak lenni: szakma. A szakképzett szantáknak pedig van saját szervezetük, mint a sporthorgászoknak és a futballbíróknak. Ez aztán minden évben máshol rendezi meg a szezonzáró parádéját.

Idén Jeruzsálem Mikulása (Ded Moroz) a soros (a szó jó értelmében!). Ő látja vendégül a sok országból jött szanta kollégákat. Január 5-én Jeruzsálemben, 6-án Názáretben, 7-én Betlehemben.

Persze hogy kimondva, kimondatlanul a béke a cél. Vagy legalább pár órányi mosoly. Lehet, hogy ez a képzeletbeli személy többet tud tenni érte, mint a sok valóságosnak tűnő figura, akiket a híradókban látunk?