A rendőrség letartóztatott egy finn képviselőnőt, aki megpróbált Izraelből Gázába hatolni

Anna Kontula - fotó: Wikipedia
Anna Kontula - fotó: Wikipedia

Izraeli források szerint az országgyűlési képviselőnő megpróbálta átvágni a határkerítést aktivisták egy csoportjával. Külügyminisztérium: “Izrael elvárja vendégeitől és különösen megválasztott tisztviselőktől, hogy tiszteletben tartsák a törvényt”

Az izraeli rendőrség hétfőn őrizetbe vette egy hazájából érkezett aktivista csoporttal együtt Anna Kontula finn parlamenti képviselőnőt, miután megpróbált áthatolni az izraeli biztonsági határkerítésen a Gázai övezetnél, hogy így tiltakozzon az ottani humanitárius válság ellen. Izraeli források szerint Kontula megpróbálta átvágni a kerítést.

A külügyminisztérium ezt a választ adta a Haaretz megkeresésére: “Elvárjuk az Izraelbe látogató vendégektől, és különösen az állami tisztviselőktől, hogy tartsák tiszteletben az izraeli törvényeket”. Az izraeli finn nagykövetség arra hivatkozva nem nyilatkozott az ügyben, hogy a parlamenti képviselőnő “magánszemélyként” járt el.

Kontula parlamenti segédje a Helsinki Times finn újságnak elmondta, hogy a parlamenti képviselőnőt körülbelül tíz óráig tartották fogva, miután megtagadta a közbiztonság veszélyeztetéséről szóló vallomás aláírását. Elmondása szerint többek között izraeli fegyverek Finnország általi vásárlása ellen is próbált tiltakozni.

A rendőrség válaszul közölte, hogy a törvény szerint járt el, és “ezen túl semmit nem szándékozik hozzátenni a folyamatban lévő nyomozáshoz vagy a kihallgatott személyazonosságához, és ezzel megerősíteni vagy cáfolni a fogva-tartás részleteit”.