Izraeli rémálom vagy Likudnyik fantázia?

Először Saj Nicánt tartóztatták le. Reggel ötkor mentek a lakására a tévéstábok kíséretében a rendőrök: “Jöjjön velünk, Nicán úr!” – kezdi fantáziája szüleményét, antiutópisztikus írását Aluf Ben a Háárecben.

“Minden bizonnyal tévedés” – felelte a volt főügyész a filmekből és sorozatokból ismert hangnemben. Nicán alig hitte el, hogy vele történik mindez. Olvasott ugyan Sztálin tisztogatásáról, de soha nem gondolta, hogy ez őt érintheti. Hiszen ő képviselte leghűségesebben az államot a legsúlyosabb biztonsági ügyekben, mindig igazoltnak vélte az emberi jogok minden megsértését, és most árulónak ítélik őt?

Pedig érte mentek, már kattant is csuklóján a bilincs, és a 12-es tévén megjelent a “Nyomozás a nyomozók ellen” új magyarázó főcím.

Az állam visszaveszi az igazságszolgáltatási rendszer irányítását – magyarázta Jonit Levy hírolvasó-műsorvezető, és mellette ült a stúdióban kék öltönyében, mosolyogva Amir Ohana igazságügyi miniszter. Hamarosan átadjuk Önnek, miniszter úr, a szót, de először egy frissítést adunk a rendőrségi központból.

Időközben a nyomozók összegyűjtötték a bűntársakat: Liat Ben-Ari ügyvédet, Roni Alsich volt rendőr parancsnokot, Meni Jicháki és Kores Barnur vezető rendőrtiszteket. A gyanúsítás középpontjában a Benjámin Netanjahu miniszterelnök elleni vádemelés megfogalmazása volt. Barnur rendőrt “köztisztviselő megsértésével” is vádolták amiatt, ahogyan Netanjahuval kihallgatásai során beszélt. Fordult a kocka, mondta neki egyik volt beosztottja.

Avichai Mandelblit főügyészt Petah Tikván, otthonában tartóztatták le. Barátait, Aslag rabbi kabbala tanulmányozó csoportját a cellájába vitték, hogy meggyőzzék a vádalkuról. “Végül is te közénk tartozol” – mondták neki. „Nem vagy része annak a jeruzsálemi sznob bandának, akik megalkották a vádakat. És jól viselkedtél a tengeralattjáró ügyben is. Gyere, csapj szét közöttük. Meséld el, hogy Nicán és Ben Ari miként diktálta neked Netanjahu ellen ezt a becsületsértő vádat. Itt írd alá, és már haza is mehetsz.”

Ekkor Mose Nuszbaum rendőrségi tudósító azt kérdezi az igazságügyi minisztertől, hogy mi vezetett az akcióhoz?

És Ohana előadja, hogy amikor november 21-én nyilvánosságra hozták a vádiratot Netanjahuval szemben, akkor a kormányfő azt mondta, hogy ez egy puccs, és ki kell vizsgálni a nyomozókat. Megnyerték a választásokat, és csak betartják ígéretüket.

A soron következő jogi lépések fő elemei: Benjámin és Sara Netanjahu kártérítést kapnak az államtól, és törlik bűnügyi nyilvántartásukat. Azokat pedig, akik vádalkut kötöttek, és bizonyítékokat szolgáltattak a kormányfő ellen, Ari Harowt, Slomo Filbert és Nir Hefecet letartóztatják és súlyos vádakkal néznek szembe. A Saul Elovics elleni ügyet lezárják. És Arnon Mosessel szemben is felfüggesztik az eljárást, ha átadja a Jediot Aharonot irányítását.

Ma valóban nagy dráma játszódott, a reklám után visszatérünk rá – mondják a 12-esen.

A fentiek a Likud párt 23. knesszetre szóló választási kampányának támogatásával születtek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz