Izrael és Szudán megállapodott a kapcsolatok normalizálásáról

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök és a szudáni Szuverén Tanács vezetője, Abdel Fattah al-Burhan hétfő este találkozott Ugandában.

A két ország jelenleg nem ápol hivatalos kapcsolatokat egymással.

A szudáni katonák anno Izrael ellen harcoltak az 1948-as és az 1967-es háborúkban. Az ország a Hamász terrorszervezet székhelyének is otthont adott, az iráni Forradalmi Gárda pedig logisztikai csomópontként használta a fegyverek becsempészéséhez Gázába.

A két vezető között tervezett találkozót több napig hírzárlat alatt tartotta az izraeli katonai cenzor, amit csak a találkozó befejezése és a szudáni sajtóközlemények megjelenése után oldott fel.

A miniszterelnöki hivatal nyilatkozata szerint, „Megállapodás született az együttműködés megkezdéséről, amely az országok közötti kapcsolatok normalizálásához vezet. Netanjahu miniszterelnök úgy véli, hogy Szudán pozitív irányba halad, és a miniszterelnök ismertette nézőpontját az amerikai külügyminiszterrel. A szudáni Szuverén Tanács vezetőjének érdeke, hogy segítse országa modernizációs folyamatát az elszigeteltségből való kivezetéssel és a térképre való felhelyezéssel.”

Al-Burhan kifejezetten azért utazott Ugandába, hogy beszéljen az izraeli miniszterelnökkel, aki egynapos diplomáciai látogatásra érkezett az országba. A két vezető közötti találkozó két órán át tartott.

Egy izraeli forrás szerint a fejlemény várhatóan hatással lesz az Izraelből Latin-Amerikába tartó járatok útvonalára, lehetővé téve az útvonal lerövidítését az afrikai ország légterének használatával. Az egyik szudáni kérés az volt, hogy Washington nyissa meg a kapuit, és az Egyesült Államok törölje Szudánt a terroristák listájáról.

A SUNA állami hírügynökség vasárnap közölte, hogy Mike Pomepo külügyminiszter felhívta al-Burhant és meghívta Washingtonba.

Netanjahut és feleségét korábban Yoweri Museveri ugandai elnök látta vendégül az entebbei rezindencián.

A miniszterelnök később bejelentette, hogy Uganda fontolóra veszi, hogy nagykövetséget nyit Jeruzsálemben, amit Izrael nagykövetség nyitással viszonozna Kampalában.

Uganda lenne a harmadik ország az Egyesült Államok és Guatemala mellett, mely nagykövetséget nyit a zsidó állam fővárosában.

A miniszterelnök a Tel-Aviv-Kampala közvetlen járatok indítását is bejelentette.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.