Izrael csapásokat mért a Hamász és a szíriai kormányerők állásaira, 12 halott Szíriában

Légicsapást mért az izraeli hadsereg csütörtökön a Hamász gázai állásaira válaszul arra, hogy a palesztin szélsőséges szervezet aknatűz alá vett izraeli területeket, illetve robbanóanyagos lufikat eregetett – közölte csütörtökön az izraeli hadsereg.

A tájékoztatás szerint ez volt az izraeli légierő válasza arra, hogy előzőleg két, a Gázai övezetből indított aknagránát csapódott be Izraelben.

Egyelőre nem érkezett jelentés áldozatokról.

A szíriai Ihbarija állami tévé ugyanakkor arról számolt be csütörtökön, hogy izraeli rakétákat semmisítettek meg a főváros, Damaszkusz légterében. A rakétacsapást a Golan-fennsíkról indították, de érkeztek rakéták a libanoni légtéren keresztül is. A szíriai légvédelem a rakéták többségét megsemmisítette, mielőtt azok még becsapódtak volna.

Egy londoni emigráns szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) meg arról tájékoztatott, hogy Izraelből több rakétával támadták a szíriai kormányerőket és a Damaszkusz mellett állomásozó iráni milíciákat, a célpontok között volt al-Kiszva település és Mezze település katonai reptere is. Szíriai jelentések szerint 12 ember meghalt a támadásban.

Az elmúlt években számtalan összecsapás történt Izrael és a palesztin fegyveresek között, főképpen a határ menti térségekben. Ezek hevessége váltakozó mértékű volt. Tavaly novemberben ugyanakkor a korábban tapasztaltnál is hevesebb heves harcok bontakoztak ki. November 12-én az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet egy közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet egyik gázai vezetőjét, Baha Abu al-Atát, aki számos Izrael elleni rakétatámadásért volt felelős. A hadműveletre válaszul a gázai szélsőségesek mintegy ötven óra leforgása alatt legalább 450 rakétát lőttek ki Izrael területére. Többségüket megsemmisítette a Vaskupola. A rakétacsapások miatt megbénult az élet Izrael déli részén. Nem maradt el az izraeli válasz sem, amelyben 36 palesztin halt meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI