A koronavírus Izraelben – percről-percre…

Fotó: Bea Bar Kallos / Haaretz
Fotó: Bea Bar Kallos / Haaretz

Izrael attól tart, hogy a koronavírussal fertőzött dél-koreaiak egy másik csoportja is Izraelben járt. ■ Egészségügyi Minisztérium: Azok, akik Tajvanról, Olaszországból és Ausztráliából tértek vissza, ki kell vizsgáltatni magukat ■ Körülbelül 200 diáknak és tanárnak kellett házi karanténba mennie, miután koronavírussal fertőzött koreai turisták közelében tartózkodtak ■ Percről-percre

16:30 Arie Deri belügyminiszter a koronavírus miatt jóváhagyja 600 Izraelben élő és mezőgazdaságban dolgozó thaiföldi munkavállaló tartózkodásának meghosszabbítását.

15:30 Benjamin Netanjahu miniszterelnök speciális értékelőülést hívott össze a koronavírussal kapcsolatban, amelyen többek között egy nemzeti válságszoba megnyitását jelentették be a problémák kezelésének kordinálásához és az esetleges fejleményekre adandó válaszokra vonatkozó politika kialakításához.

A tárgyaláson Gilad Arden közbiztonsági miniszter a vírus elterjedésének választásokhoz való közelségével kapcsolatban azt mondta: “Tartunk attól, hogy a választások napján a koronavírus hatással lesz az eredményekre, mert egyesek megpróbálják megsérteni a választások tisztaságát a vírussal kapcsolatos fiktív hírekkel, Fake News-val, hogy befolyásolják a választók részvételét egyes területeken.”

14:44 A Gilo-hegy lakosai utakat torlaszolnak el a Gilo-hegyi katonai létesítmény környékén, hogy megakadályozzák a karantén kialakítását, amely körülbelül 200 dél-koreai befogadására lesz képes. A döntés ynet-en való megjelenése után a lakosok levelet küldtek Bennett honvédelmi miniszternek, amelyben kijelentették, hogy “a betegség terjedésével, ti magatok saját-kezűleg lesztek felelősök valamennyi gus-acioni és jeruzsálemi lakos veszélyeztetéséért”.

14:05 Litzman egészségügyi miniszter követelésére Benjamin Netanjahu miniszterelnök elrendelte, hogy vizsgálják meg a pénteki Tel-Avivi Maraton koronavírus miatti törlésének lehetőségét, amelyen várhatóan Izraelből és a világ minden tájáról érkező futók ezreinek részvétele várható. Litzman azzal érvelt, hogy a tengerentúlról érkező maratoni résztvevők a vírus hordozói lehetnek.

A Tel-Avivi Maraton, 2017 - fotó: Kfir Sivan / Tel-Avivi Városháza / Flickr
A Tel-Avivi Maraton, 2017 – fotó: Kfir Sivan / Tel-Avivi Városháza / Flickr

12:00 A Védelmi-, és az Egészségügyi Minisztérium a Nemzetbiztonsági Központtal együttműködve azt az elvi döntést hozta, hogy az izraeli hadsereg a Jeruzsálemből délre fekvő Har Gilo katonai Midrasában több száz dél-koreait különít el a koronavírus országban való elterjedését megakadályozandó. A létesítményt katonák fogják biztosítani.

A katonai létesítmény bejárata - fotó: képernyőkép
A katonai létesítmény bejárata – fotó: képernyőkép
izraeli katonai létesítmény
A Har Gilo katonai Midrasa bejárata – fotó: képernyőkép

11:50 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az Izraelbe érkezésüket megelőző 14 napon belül Japánban vagy Dél-Koreában tartózkodó külföldi állampolgárok nem léphetnek be az országba. A minisztérium nyilatkozata szerint a Dél-Koreában tartózkodó személyekre vonatkozó irányelv már hatályba lépett, a Japánban tartózkodó személyekre vonatkozó irányelv holnap lép hatályba.

11:45 A koronavírus miatt az oktatási miniszter utasítására mától meghatározatlan időre felfüggesztik a Lengyelországba tervezett iskolai megemlékező kirándulásokat. Ez több ezer izraeli diákot és tanárt érint.

11:39 Izraelben attól tartanak, hogy egy további koronavírussal fertőzött dél-koreai csoport is Izraelben járt.

10:46 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy azok, akik tajvani, olaszországi vagy ausztráliai látogatásból tértek vissza az elmúlt 14 nap során, és akiknél kialakultak a koronavírus tünetei, lépjenek kapcsolatba az Izraeli Mentőszolgálat forródrótjával, vagy a lakóhelyük közelében lévő kórházzal, klinikával illetve mentőszobával, és érdeklődjenek arról, hogy meg kell-e vizsgálni őket. Telefonon kell értesíteni a mentőszobát vagy a klinikát, mielőtt bárki odaérkezne, akik ezekből az országokból tértek vissza.

A minisztérium azt is bejelentette, hogy mindenki, aki ezen országok valamelyikéből tér vissza, és a betegség tünetei – 38 foknál magasabb hőmérséklet, köhögés vagy légszomj – alakulnak ki, kerülniük kell a tömegközlekedéssel való utazást a vizsgálatra menet, valamint az orrot és a szájat fedő maszkot kell viselniük.

00:17 90 afulai diák és 10 tanár, akik mintegy másfél héttel ezelőtt a koreai turistákkal érintkezésbe léptek a Maszadánál, kéthetes házi karanténbe kell vonulniuk.

Szerinted a koronavírus Izraelben...

  • ...hamarosan országos járvány lesz, és leáll az élet (45%, 223 Votes)
  • ...csak hisztéria, és holnapra vége (43%, 215 Votes)
  • ...akármi is lesz, holnap alaposan bevásárolok (12%, 58 Votes)

Összes szavazó: 496

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.