Liberman szerint Netanjahu…

Avigdor Liberman, Netanjahu évtizedeken át közeli munkatársa a következő bejegyzést tette a Facebookon:

Netanjahu tud a legjobban kampányolni. Okos ember, és tudatában van jogi helyzetének. A március 2-i választásokon nem a miniszterelnöki székért indult, hanem hogy megpróbálja megerősíteni helyzetét az ügyészséggel folytatott tárgyalásokhoz. Netanjahu március 2. és 17. között vádalkut köt, mert tudja, hogy 17-ig, az első tárgyalás kitűzött időpontjáig az ügyészségnek joga van megváltoztatni a vádiratot bírósági jóváhagyás nélkül.

Március 17-én megkezdik a vádirat bírósági közzétételét. Ettől a pillanattól kezdve az egész jogi ügy átkerül az ügyészségtől a bíróság felelősségi körébe, és Netanjahu nem vállal kockázatot. (A bírósággal szemben kevesebb lehetősége lesz a nyomásgyakorlásra – a szerk.)

Ahogyan az ujja köré csavarta Szderot és Dél-Izrael lakosait, és megígérte, hogy megsemmisíti a Hamász uralmát; ahogyan átverte a Jordán-völgy lakosait, és megígérte, hogy annektálja a völgyet; ahogyan becsapta Júdea és Szamária lakóit és megígérte, hogy kiterjeszti rájuk az izraeli szuverenitást, ma az ujja köré csavarja a Likud választópolgárait és partnereit az ultraortodox-messianisztikus blokkban. (Az ultraortodox-jobboldali pártok blokkja, amellyel megakadályozta Ganz kormányalakítását – a szerk.)

Most csak megállapodást akar elérni az ügyészséggel még a vádirat bejelentése előtt. Semmi más nem érdekli. Úgy gondolja, segít neki abban, hogy a lehető legkisebb veszteséggel zárja le jogi büntetőügyeit, ha minél erősebben kerül ki a választásokból, különösen, ha a Likud lesz a legnagyobb párt.

Csak az a forgatókönyv akadályozhatja meg a vádalkuját, ha blokkja eléri a 61 parlamenti helyet, vagyis a többséget a kneszetben. Ebben az esetben azonnal megszavaztatja a legfelsőbb bíróság jogait korlátozó törvényt, majd a francia törvényt. (A “francia törvény” szerint a kormányfőt nem lehet bíróság elé állítani hivatali ideje alatt, de ezt megvétózhatná a legfelsőbb bíróság, ezért kell előbb megfosztani a vétót lehetővé tevő jogaitól – a szerk.)

Ezért várja Netanjahu március 3-án a választások végső eredményeit.

Szerinted ki fog a március 2.-i választások után kormányt alakítani?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSFacebook