A pártvezetők már szavaztak, és erre buzdítják híveiket is

Fotó: Izraelinfo
Fotó: Izraelinfo

Már a reggeli órákban leadták szavazatukat a pártvezetők hétfőn az izraeli parlamenti választásokon, és erre buzdították híveiket is. Az országban egy éven belül harmadszor rendeznek parlamenti választásokat.

A délig mért adatok szerint különlegesen magas volt választási kedv a délelőtt folyamán, a választók 27,6 százaléka adta le voksát, ami 1999 óta a legmagasabb a délig mért részvételi adatok közül. Szeptemberben, a legutóbbi választáson délig 26,8 százalék szavazott.

A választási bizottság adatai szerint a szeptemberi voksoláshoz képest valamivel kevesebben szavaztak az első órákban, délelőtt tízig: akkor 15, ezúttal 14,5 százalék. A sok évtizedes hagyomány szerint a reggeli órákban inkább a baloldali, míg az esti órákban inkább a jobboldali szavazók szokták leadni szavazatukat Izraelben.

Szakértők szerint elsősorban a pártok híveinek részvételi szándéka fogja eldönteni a választások kimenetelét, vagyis az, hogy a politikusok mennyire lesznek képesek mozgósítani harmadszor is szimpatizánsaikat.

A pártvezetők idén is az elsők közt szavaztak, hogy utána országjáró körútra induljanak, és a nagyobb városokban szavazásra buzdítsák támogatóikat.

Benjamin Netanjahu ügyvezető miniszterelnök, a kormányzó jobboldali Likud párt vezetője Jeruzsálemben szavazott a feleségével. “Ez fontos demokratikus jog, melyre büszkének kell lennünk” – mondta, és szavazásra biztatott.

Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke lakóhelyén, Ros Haájnban adta le szavazatát. “Az elmúlt napokban mindannyian hazugságoknak, titkos felvételeknek és egy olyan rendszernek voltunk kitéve, amely megpróbál bennünket egymás ellen ugrasztani” – mondta Ganz a kampány utolsó időszakára utalva.

“Remélhetőleg ezen a napon megkezdjük a gyógyulás folyamatát, és megkezdjük a békés együttélést. Mindenkit szavazásra buzdítok, ne dőljenek be a hazugságoknak” – tette hozzá.

Avigdor Liberman, a jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk (Jiszrael Beiténu) párt elnöke, aki az utóbbi két választás után a mérleg nyelve volt a nagy pártok között, szintén lakóhelyén, a ciszjordániai Nokdim nevű telepes faluban voksolt.

“Ma éjjel fontos döntés születik egy erős Jiszrael Béténu és egy vallásos állam között” – mondta arra utalva, hogy az elmúlt évben megakadályozta az ultraortodox és a jobboldali pártok koalíciójával létrejövő kormányzást.

Reuven Rivlin államfő élesen bírálta a kampány “mocskos és övön aluli hangvételét”, miközben Jeruzsálemben leadta voksát. “Nem ezt a végtelen instabilitást érdemeljük, hanem egy értünk dolgozó kormányt” – mondta Rivlin. Hozzáfűzte, szégyenkezik, hogy már harmadszor kell az urnákhoz járulniuk az izraelieknek, és szavazásra buzdította az ország összes polgárát.

Az általában a későbbi órákban szavazó, Izrael lakosságának mintegy 20 százalékát kitevő arab kisebbség szavazata kulcsfontosságú lehet az idei választáson a 12-es televízió szakértői szerint.

Tavaly áprilisban csak 49 százalékuk ment el szavazni, de szeptemberben – miután a Likud szavazóhelyiségeik bekamerázását követelte állítólagos csalásokra hivatkozva –, már csaknem 60 százalékuk voksolt.

A Donald Trump amerikai elnök által a közelmúltban ismertetett béketerv miatti felháborodásuk nyomán a felmérések szerint idén akár 80 százalékuk is elmehet szavazni, ami jelentősen átírhatja a kneszeten, vagyis a törvényhozáson belüli arányokat, nagyobb súlyt adva a Netanjahuval szembeálló pártoknak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.