Jobboldal 58, Közös Lista 16 mandátum – Nem biztos, hogy Netanjahu kormányt tud alakítani

Bizonytalan a jobboldal kormányalakítási lehetősége a hétfőn tartott parlamenti választásokon leadott szavazatok közel 95 százalékának feldolgozottsága alapján. A szerdán hajnalban közzétett legfrissebb eredmények szerint a jobboldali-vallásos tömb 58 mandátumot szerezhet a 120 fős törvényhozásban.

Az adatok szerint továbbra is a kormányzó Likud vezet, Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök pártjának 36 képviselője lehet a kneszetben.

A második helyen a Beni Ganz vezette Kék-Fehér párt áll, az ellenzéki centrista tömörülés 32 mandátumot szerzett.

A harmadik erő a 16 mandátumot szerző, arab pártokból alakult Közös Lista, ami az ország lakosságának mintegy ötödét kitevő arab kisebbség tömeges választási kedvét és az izraeli politikában számarányuknak minden eddiginél jobban megfelelő megjelenését jelzi.

Tíz képviselőt küldhet a parlamentbe a keleti ultraortodoxokat tömörítő Sasz párt, hetet az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártja, valamint a baloldali egységpárt, míg a telepesek jobboldali Jobbra (Jamína) nevű pártja hat törvényhozóval rendelkezhet.

A jelenlegi adatok szerint a jobboldali-vallásos tömb 58 képviselőjével szemben 55 baloldali, centrista és arab képviselő áll majd, és továbbra is Avigdor Liberman nacionalista, jobboldali, Izrael a Hazánk nevű pártja lehet a mérleg nyelve hét képviselővel.

További, mintegy négyszázezer voks megszámlálása várható még, ami nyolc parlamenti mandátumot jelent.

Még feldolgozatlanok a „problémás” körzetekben leadott szavazatok, ahonnan szabálytalanságot jelentettek, a katonák és a diplomaták dupla borítékjai, valamint mintegy négyezer, a koronavírus miatt házikaranténban lévő polgáré, akik a számukra felállított különleges választóhelyiségekben szavaztak.

Arije Deri belügyminiszter ugyanakkor kedd délután a The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint azt mondta, hogy a birtokába jutott információk szerint Netanjahu vallásos-jobboldali tömbje megszerezte a kormányalakításhoz szükséges többséget, a 61 parlamenti helyet.

Izraelben egy éven belül harmadszor tartottak parlamenti választásokat. A hétfői választások részeredményei továbbra is Izrael két politikai táborra szakadását tükrözik.