Mind a 15 Közös listás arab képviselő Ganzot javasolta kormányfőnek

A Közös Lista képviselői az elnöknél Jeruzsálemben. Jobbról: Ahmed Tibi, Mtanes Shehadeh, Ayman Odeh és Reuven Rivlin - fotó: Mark Neiman / GPO
A Közös Lista képviselői az elnöknél Jeruzsálemben. Jobbról: Ahmed Tibi, Mtanes Shehadeh, Ayman Odeh és Reuven Rivlin - fotó: Mark Neiman / GPO

Felcsillant a Ganz-kormány megalakításának lehetősége, miután mind a Közös Lista mind a 15 képviselője őt javasolta Reuven Rivlin államfőnél miniszterelnöknek. Szeptemberben a pártszövetség Balaad nevű pártja nem szavazott Ganzra, de most ők is a többi arab párt mellé álltak.

A Kék-Fehér 33, az arab pártok 15, Liberman Izrael a Hazánk pártja 7, és a baloldali blokk 6 mandátuma (Orly Levy nélkül) együtt 61, szemben a Netanjahut javasoló 58 képviselővel. Mindez valószínűvé teszi, hogy Rivlin Ganzot bízza meg kormányalakítással, ami még korántsem jelenti azt, hogy Liberman és az arab pártok képesek lesznek együttműködni a Ganz-kormány megteremtése érdekében.

A szűk Ganz-kormány a tervek szerint várhatóan csak a Kék-fehérből és a baloldali pártszövetségből fog állni – Orly Levy kiválása után várhatóan a Geser nevű, egyedül a kneszetbe bejutni képtelen politikai mozgalom nélkül.

A Ganz-kormányt – ha megalakul – kívülről támogatná a jobboldali nacionalista-liberális Liberman és az arab pártokból alakult Közös Lista, mert a másikkal egyik sem hajlandó a közös kormányzásra, viszont a jobboldali-vallásos tömböt Benjamin Netanjahu vezetésével még egymásnál is jobban utálják.