Koronavírus Izraelben: ultraortodoxokat és arabokat tesztelő központok létesültek

A temetéseken legfeljebb 20, brit milákon pedig 10 fő vehet részt, és csak a szabadban lehet megtartani azokat. ■ A betegek száma 4695-re nőtt, ami egy nap alatt 10,5%-os növekedést jelent. 79 beteg állapota súlyos. ■ A rendőrség: Eddig 2112 bírságot osztottunk azoknak, akik a szabályok megsértésével távoztak otthonukból. ■ A halottak száma 16-ra emelkedett.

A kormány további korlátozó rendeleteket fogadott el a koronavírus miatt

A kormány ma éjszaka újabb rendeleteket hagyott jóvá, amelyek szerint még imára és esküvőre sem megengedett a nyilvános helyen való gyülekezés. Döntés született továbbá arról, hogy a lakóhely elhagyása csak egyedül, vagy egyazon háztartásban élőknek szabad, rövid időre és otthontól legfeljebb 100 méter távolságra.

Az utasítások szerint a Nyugati falnál minden imánál (tehát naponta háromszor) legfeljebb 10 imádkozó vehet részt úgy, két méterre állnak egymástól. A temetési szertartást csak a szabadban és legfeljebb 20 személy bevonásával lehet megtartani. Csak 10 ember vehet részt a körülmetélésen. Azt is bejelentették, hogy az esküvőre vonatkozó rendeletek szerdán délután 08:00 órakor lépnek hatályba.

Ezenkívül a kormány elfogadott olyan irányelveket, amelyek a munkahelyen együtt lévő alkalmazottak számát tízre, vagy az összes alkalmazott 15%-ára korlátozzák, attól függően, hogy melyik a nagyobb. Szemben az alkalmazottak eddigi 30%-ával. A szabályozás szerint a munkáltatók növelhetik a munkavállalók maximális számát a munkavállalók 30%-ára, “mindaddig, amíg a növekedés elengedhetetlen a folyamatos munkahelyi működéshez”. A kormány azt is bejelentette, hogy a közszférában nem megengedett az alkalmazottak több mint 20%-ának egyidejű munkája.

A kormány jóváhagyta, hogy 700 katona segítse a rendőrséget a forgalmi korlátozások érvényesítésében

A kormány jóváhagyta Gilad Erdan belbiztonsági miniszter azon kérését, hogy több száz katona segítsen a rendőrségnek az utcákon való jelenlét kibővítésében és a forgalmi korlátozások érvényesítésében. Ennek nyomán, holnaptól kezdve 700 katona csatlakozik a rendőrséghez, akik fegyver nélkül (kivéve a parancsnokokat és a Ciszjordániában lévőket) fognak járőrözni a nyilvános helyeken, és a rendőrökkel együtt fogják ellenőrizni, hogy a lakosság betartja az új utasításokat. Ez összhangban van az Erdan és Naftali Bennett védelmi miniszter közötti megállapodással. A forgalmi korlátozások bővülésével, növekedni fog a rendőri műveleteket segítő katonák száma is.

Kövekkel dobálták meg a mentősöket az ultraortodoxok

Fotó: Izraeli Rendőrség
Fotó: Izraeli Rendőrség

Jeruzsálemben az ultraortodox Mea Searim közösség lakosai kövekkel dobálták meg azokat a mentősöket, akik a koronavírus-tesztek begyűjtésére érkeztek a vallásos negyedbe. Az egyik mentős könnyebb sérüléseket szenvedett, és a teszteléshez használt önkormányzati járművek egyikében is kisebb károk keletkeztek.

A rendőrség Mea Searimban razziákat hajtott végre a gyülekezési korlátozások megsértése miatt. Ennek során négy embert letartóztattak és legalább 30 esetben szabtak ki pénzbírságot.

Egy újabb korona-beteget diagnosztizáltak a Gázai övezetben; A betegek száma 10-re nőtt

A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Gázai övezetben ma újabb koronavírus-beteget diagnosztizáltak. A Gázai övezetben azonosított betegek száma 10-re nőtt, mindegyikük könnyű és stabil állapotban van.

A korona-betegek száma 4695-re emelkedett, napi 10,5%-os növekedést mutatva

A korona-betegek száma 4695-re emelkedett, napi 10,5%-os növekedést mutatva. A betegek közül 79-nek az állapota súlyos, 66 beteg van lélegeztetőgépen. 4349 beteg állapota enyhe, 90-é közepesen súlyos. Eddig 161 beteget engedtek haza a kórházból.

Netanjahu: tilos kettőnél több, nem ugyanabból a háztartásból való ember együttléte

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma este a koronavírus terjedése miatt új korlátozásokat jelentett be. Nyilvános helyen ezentúl nem jöhet össze kettőnél több ember, akik nem ugyanahhoz a családhoz tartoznak, és imákat sem lehet nyílt térben tartanak, csak négyszemközt.

Esküvők csak nagyon korlátozott családi körben, vendégek nélkül tarthatók. Temetéseken legfeljebb 20 ember vehet részt, brit milán legfeljebb 10, csakis nyílt területen. A miniszterelnök közölte, hogy a szeder estét csak ugyanazon házban élő családtagokkal lehet megtartani, és felszólított a családi látogatások kerülésére az ünnep alatt.

A Belügyminisztérium azon munkálkodik, hogy a korona-válság idején a palesztin munkavállalók Izraelben egészségbiztosításban részesüljenek

A belügyminisztérium támogatja az izraeli külföldi munkavállalókról szóló törvény módosítását, amely az izraeli munkáltatókat arra kötelezi, hogy palesztin munkavállalóikat egészségbiztosítással biztosítsák a korona-válság idején. Az Izraelben alkalmazott palesztinoknak általában csak a munkahelyi baleset-biztosításuk van, 93 sékelnyi összeget vonnak le fizetésükből, melyet az egészségügyi szolgáltatások céljából a Palesztin Hatóságnak utalnak át.

Jelenleg mintegy 40 000 ciszjordániai palesztin dolgozik Izraelben a mezőgazdaságban, az építőiparban és az iparban, akiket – a védelmi minisztérium követelményei szerint – két hónapig alkalmaznak izraeli munkaadóik, anélkül, hogy hazatérnének. Emiatt a Belügyminisztérium azt szeretné, hogy ebben az időszakban egészségbiztosításban részesüljenek.

Az ország munkanélküliségi rátája meghaladta a 23%-ot

A munkanélküliségi ráta Izraelben 23,1%, márciusban pedig a regisztrált új álláskeresők száma meghaladta a 800 000 főt, akiknek 89,9%-a fizetés-nélküli szabadságon van (חל”ת – חופשה ללא תשלום). Izraelben a munkanélküliek száma jelenleg 962 000 fő.

Rendőrség: eddig 2112 bírságot osztottunk ki azoknak, akik az előírások megsértésével távoztak otthonukból

Az izraeli rendőrség jelentése szerint eddig 2112 bírságot osztott ki azoknak, akik az előírások megsértésével távoztak otthonukból. Ezenkívül a rendőrség közölte, hogy 97 bírságot osztott ki a karantén megsértéséért, 60-at üzletek bezárási végzését megszegőknek, 155 bírságot a gyülekezés feloszlatásának megtagadásáért és 381-at tiltott helyen tartózkodásért. A rendőrség azt is közölte, hogy 135 nyomozást indított a karantén megszegőivel és 40-et a hamis hírek terjesztőivel szemben.

Egy názáreti kórház öt korona-beteget diagnosztizált

A názáreti angol kórház öt korona-beteget diagnosztizált, köztük négy názáreti lakost. A kórház közölte, hogy a fertőzöttek állapota könnyű, és tegnap óta otthoni elszigeteltségben vannak. Azt is jelentették, hogy az őket megvizsgáló alkalmazottak megfelelő védőfelszerelésben voltak, ezért nem kell karanténban lenniük.

Az ország első súlyos állapotban lévő korona-betege felépült és hazaengedték

Izrael első súlyos állapotba kerülő korona-betegjét ma gyógyultan hazaengedték a Porie Orvosi Központból. Johnny, a 38 éves, Kelet-Jeruzsálemből való arab buszsofőr akkor fertőződött meg a vírussal, amikor görögországi turistákat utaztatott, akiket koronával diagnosztizáltak Izrael elhagyása után. Köszönetet mondott az orvosi személyzetnek: “Hála nektek, hogy újra talpra állhatok. A csapat, aki engem kezelt, életre keltett. Jól érzem magam, mintha új ember lennék!”

A názáreti kórházak figyelmeztetnek: csak 30 ágyunk van az intenzív osztályokon, ebből csupán 15 lélegeztetőkészülékes

A názáreti kórházak intenzív osztályain jelenleg csak 30 olyan ágy található, amelyek korona-betegeket fogadhatnak, ebből csak 15 képes a lélegeztetésre szoruló betegek ellátására. És mindennek körülbelül negyedmilliós lakosságot kell kiszolgálnia. A kórházak további légzőkészülékek áthelyezését igénylik, és attól tartanak, hogy azonnali pénzügyi támogatás nélkül válsághelyzetbe kerülnek, a választható (nem sürgős) tevékenységek beszüntetése miatt.

A Maccabi Egészségpénztár holnaptól korona-teszt sátrat működtet Bnei Brak lakosai számára

A Maccabi Egészségpénztár Bnei Brakban egy korona-tesztek elvégzésére szánt sátort állít fel, a koronavírus-betegek városban található magas koncentrációja miatt. A Maccabiban elmondták, hogy a sátrat a város légzési nehézségekkel szenvedő lakosainak szánják, és hogy a tesztekre csak a Maccabi orvosok beutalása alapján kerülhet sor.

Ma elkezdi működését a külön az arab társadalom számára létrehozott korona-tesztelő központ

Eli Bean, az Izraeli Mentőszolgálat (MDA) vezérigazgatója, Ahmed Tibivel (Közös Lista) együttműködésben bejelentette, hogy külön az arab társadalom számára korona-tesztelő központot hoznak létre. A bejelentés szerint a szolgáltatást a mai naptól arabul fogják nyújtani, és összhangban a célközönséggel.

A 16. koronában elhunyt izraeli: 58 éves beteg Holonból, súlyos háttérbetegségekkel

A holoni 58 éves korona-beteg ma reggel meghalt az Assaf Harofe Kórházban. A kórház szerint “nagyon jelentős háttér-betegségekben szenvedett”. Ő a 16. beteg, aki Izraelben a koronavírus miatt halt meg.

Egészségügyi Minisztérium: 11 000 lélegeztetőkészüléket rendeltünk, 5000 beteg lélegeztetésére készülünk

Orly Weinstein, aki az Egészségügyi Minisztériumban a védőfelszerelések és lélegeztetőkészülékek beszerzéséért felel, elmondta, hogy 11 000 lélegeztetőkészüléket, 7400 monitort és 21 000 transzfúziós pumpát rendeltek. Hozzátette, hogy további 5000 légzőkészüléket vásároltak tartalékként. “A nagy kihívás az, hogy a megrendelések időben megérkezzenek” – mondta. “Felkészülünk egy olyan forgatókönyvre, amelyben 5000 embert kell mesterségesen lélegeztetnünk. Várhatóan 4000–7000 lélegeztetőkészüléket gyártunk helyi szinten.”

A ciszjordániai korona-betegek száma 106-ra emelkedett

A palesztin egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy Katana faluban hét koronavírus-fertőzést azonosítottak, így a Ciszjordániában eddig igazolt betegek száma 106-ra emelkedett. Kelet-Jeruzsálemben 12 és a Gázai övezetben kilenc fertőzött ember van.

Az egészségügyi minisztérium igazgatója: “Véleményem szerint az iskolai tanítás nem újul meg peszach végén.”

Mose Bar Sziman Tov, az egészségügyi minisztérium főigazgatója ma reggel azt jósolta, hogy az iskola nem folytatódik a peszachi ünnepek végén. “Véleményem szerint az iskolai év nem folytatódik peszach után” – mondta Sziman Tov egy interjúban. “A legtöbb tevékenység nem kezdődik el, de irányított és felügyelt módon visszatérhetünk bizonyos tevékenységekhez” – tette hozzá.

Bar azt is jelezte, hogy nem akarja megnevezni a rutinhoz való visszatérés dátumát: “Nem tudom, nem akarom ezt mondani, mivel fontos az elvárások összehangolása” – magyarázta.

A koronavírus betegek száma 4347, közülük 80 súlyos állapotban van

A korona-betegek száma 4347, ez a tegnapi fertőzöttekhez képest 100 beteggel nőtt. 80 közülük súlyos állapotban van. 134 gyógyult a vírusból és szabadult a kórházból.

Az Üdvösség Forrásai Orvosi Központ felhívja Bnei Brak lakóit, hogy maradjanak otthonaikban

Az Üdvösség Forrásai Orvosi Központ és az Egészségügyi Minisztérium hangosbemondókkal szólítják otthonmaradásra Bnei Brak lakosait a koronavírus terjedése miatt. “A korona ragályos és minden nap több száz új beteget fertőz meg. A világon több ezer ember nem volt óvatos, és életükkel fizetettek ezért. A Tóra minisztere úgy döntött: Aki elutasítja az iránymutatásokat, ezentúl üldözőként lesz meghatározva.” – szól a nyilatkozat.

Munkaügyi Hivatal: tegnap 23 946 álláskereső regisztrált, a munkanélküliségi ráta 22,7%

A Munkaügyi Hivatal bejelentette, hogy tegnap 17:00-től ma reggel 05:00 óráig 5373 új álláskeresőt regisztráltak. Tegnap összesen 23 946 munkakereső regisztrált, szemben a múlt pénteki 21 932-vel, és a múlt csütörtöki pedig 42 860-al. Március elejétől 786 991 új álláskeresőt regisztráltak – ezek 90%-a fizetetlen szabadságon van. A munkanélküliségi ráta ma 22,7%.

A miniszterelnök egyik tanácsadója koronavírus-fertőzött; A kormányfői iroda: követjük az utasításokat

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kneszet- és ultraortodox ügyekkel foglalkozó tanácsadónőjét, Rivka Feluchot koronával diagnosztizálták és karanténban tartózkodik. A miniszterelnöki hivatal forrásai szerint az Egészségügyi Minisztérium irányelvei szerint járnak el, és Netanjahu a teszt eredményéig karanténba vonul.

A palesztin egészségügyi minisztérium: Ciszjordániában a betegek száma 100-ra emelkedett

A ciszjordániai korona-betegek száma 100-ra emelkedett – jelentette a palesztin kormány. Egy 30-as éveiben lévő, északkelet-Jeruzsálemből való férfit diagnosztizálták a vírussal. Eddig 12 beteget diagnosztizáltak Kelet-Jeruzsálemben, akik közül néhányat Izraelben kezelnek. Gázában kilenc beteget diagnosztizáltak.