A zárlat befejezésének terve: Előbb a high-tech és az ovik térnek vissza, a sport és a turizmus a végén

A kialakult pandémia-pénzügyi válság megoldására jelenleg még nem létezik úgynevezett “bejáratott” modell, Izrael még háború idején is aktív gazdasággal működött, a cégek nem zártak be és a munkahelyek – még ha visszafogottan is – folyamatos megélhetést tudtak biztosítani.

A koronaválság utáni időszakra a gazdaság fokozatos újraélesztésére a Pénzügyminisztérium, a Nemzeti Bank, a Nemzeti Gazdasági Tanács, a Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium valamint az Egészségügyi Minisztérium képviselőiből álló csoport által készített tanulmány eddig ismert részletei szerint a legoptimistább számítások alapján is 400 ezer munkanélkülivel számolnak.

A fokozatos piacnyitás és a visszatérés a rendszeres tevékenységekhez – oly módon, hogy a fertőzés kockázata minimális maradjon – ugyan jó hatással lesz a növekedésre, de nem enyhíti jelentősen a munkanélküliséget, különösen az alacsony fizetésű munkavállalók esetében.

A kormány szakmai tanulmányában megjelölt négylépcsős fokozatos piacnyitás során a tervek szerint a pészach ünnepe utáni első két hétben a munkahelyeken megengedett munkavállalók aránya 50%-al növelhető, valamint az üzletek és a nyitott bevásárlóközpontok korlátozásokkal újból kinyithatnak. Az óvodák és a speciális oktatási központok ismét működhetnek, és az izraeliek a munkába-menés és élelmiszervásárlás mellett más okokból is elhagyhatják majd otthonaikat.

A második szakaszban (május 3–17.) az 1–3. osztályba tartozó általános iskolások már járhatnak iskolába, és a korlátozások betartásával a bevásárlóközpontok és piacok ismét kinyithatnak. A harmadik szakaszban, május 17-től kezdve újból működhetnek az olyan kis létszámú szabadidős és szórakoztató helyek, mint a fitnesz klubok, természetvédelmi területek, könyvtárak, múzeumok, valamint bérelt nyaralók. Kivételt képeznek a sportstadionok, színházak és mozik. A negyedik szakaszban pedig, a tervek szerint május 31-től kezdve minden vállalkozás újból kinyithat.

A tanulmány nem tesz említést a nemzetközi légi forgalom újraindításának időpontjáról, és a tanulmányban megnevezett dátumok ellenére a kormány eddig még nem hozott döntést az időzítésekről, de valószínű, hogy az újraindítás feltételét a napi száznál kevesebb regisztrált fertőzötthöz fogja kötni.

A tanulmány elkészítése előtt azonban az is nyilvánvaló volt, hogy a túlélés szempontjából húzóágazat lesz a startup és a tech-szektor, mivel könnyen át tudtak állni az otthoni munkavégzésre, hasonlóan a bankszektorhoz valamint az ügyvédi irodákhoz. A vírusválság legnagyobb vesztesei pedig a turizmus és a szállodaipar, amelyek újraindításának időpontja egyelőre kétséges.

A teljes cikk itt olvasható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSujkelet.live