Izraelben is lazítanak a korlátozásokon

Izraelben vasárnap megkezdődhet a koronavírus elleni védekezés miatt elrendelt korlátozó intézkedések lazítása – jelentette be szombaton Benjamin Netanjahu miniszterelnök.

Az ügyvivő kormányfő szerint azért van lehetőség a korlátozások “felelős és fokozatos” enyhítésére, mert Izrael más fejlett országokhoz képest jobban teljesít a járvány elleni küzdelemben.

“Nálunk az egyik legalacsonyabb a halálozási arány” – hangoztatta Netanjahu szombat este. “Ez lehetővé teszi, hogy lépéseket tegyünk a teher enyhítése irányába” – tette hozzá.

Továbbra is érvényben marad az a kormányzati utasítás, hogy aki csak teheti, dolgozzon otthonról, a szigorú higiéniai rendelkezések is hatályban maradnak, de az eddigi 15 százalékról 30 százalékra emelik bizonyos kijelölt munkahelyeken azoknak a dolgozóknak a létszámát, akik bent tartózkodhatnak. Ez főleg az informatikai szektort érinti. A 67 évnél idősebbeknek és a krónikus betegségben szenvedőknek továbbra is azt javasolják, hogy maradjanak otthon.

Az elektromos, háztartási, optikai és egyéb termékeket árusító üzletek is kinyithatnak, de a rendelet hangsúlyozza, hogy csak a nyílt térben lévők, a bevásárlóközpontokban vagy piacokon lévők nem. A ruházati, cipő, játékboltok egyelőre zárva maradnak.

A speciális oktatási intézmények is újraindíthatják tevékenységeiket háromfős csoportokban, és engedélyezik, hogy három család gyermekeivel egyetlen gondozó foglalkozzon.

Szabadabbá válik a kültéri sportolás is. Vasárnaptól két ember is sportolhat együtt, de otthonuktól legfeljebb csak 500 méteres távolságra. A szabadban tíz ember is imádkozhat együtt, de csak akkor, ha tartani tudják egymástól a két méter távolságot. A maszk viselése továbbra is kötelező lesz.

Netanjahu közölte, hogy a Függetlenség Napjára és az elesett katonák és a terrorizmus áldozatainak emléknapjára gyülekezések nélkül kerül sor. A muzulmán lakosságot pedig arra kérte, ne tartson nagy családi összejöveteleket a Ramadan ünnepe alatt.

Netanjahu közölte azt is, hogy két hét múlva újra megvizsgálják, hogy lehet-e tovább lazítani, de ha romlik a helyzet, akkor a kormány ismét szigorítani fog. Izraelben eddig 13 265 fertőzöttből 164 halt meg, és 3456-an épültek fel a betegségből.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI