Pompeo: a megszállt palesztin területek zsidó telepeinek esetleges bekebelezése az izraeli kormány ügye

Katonák egy palesztin falu felett
Harmala palesztin falu Ciszjordániában - fotó: frankpeti / Izraelinfo

A megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek esetleges annektálása az izraeli kormány ügye – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban, a minisztériumban tartott szerdai sajtókonferenciáján.

Az amerikai diplomácia vezetője hozzátette: az izraeli kormány ezzel kapcsolatos döntéséről Washington magánúton fejti ki majd az álláspontját az új izraeli kormány képviselőinek.

Pompeo hangsúlyozta, hogy Ciszjordánia esetleges bekebelezéséről “az izraeli kormány hozza meg a végső döntést”. Hozzáfűzte, hogy az amerikai kormányzat az ügyben “szorosan együttműködik” Izraellel.

A Ciszjordániában létesített izraeli telepek annektálása szerepelt a Donald Trump amerikai elnök által előterjesztett béketervben is, amelyet a palesztinok elutasítottak.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és korábbi vetélytársa, az ellenzéki Beni Ganz – akik hétfőn állapodtak meg egységkormány létrehozásáról – egyaránt támogatják a Trump-tervet. Netanjahu és az őt támogató izraeli jobboldal a zsidó telepek gyors bekebelezését sürgeti, míg a centristának tartott Ganz fokozatosabb folyamatot szeretne.

- Hirdetés -

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.