Sin Bet: merényletet hiúsítottunk meg a jeruzsálemi Teddy stadionban

A Teddy stadion Jeruzsálemben - fotó: Wikipedia
A Teddy stadion Jeruzsálemben - fotó: Wikipedia

Palesztin terroristák merényleteit hiúsította meg a Sin Bet belbiztonsági szolgálat Izraelben – jelentette a Ynet szerdán.

Jeruzsálemben, a Teddy Kollekről, a város legendás polgármesteréről elnevezett Teddy sportcsarnokban tervezett bombamerényleteket akadályozott meg a belbiztonsági szervezet.

A huszonhét éves Ahmad Sajdaja, a huszonhat éves Muhammad Hammad, és a huszonnégy éves Umar Eid eleinte a Teddy stadionban készült bomba elhelyezésére. Az előkészületek során egyikük, aki rendelkezik izraeli személyi igazolvánnyal, tavaly áprilisban elment egy focimeccsre, hogy adatokat gyűjtsön a biztonsági előírásokról.

Felderítették a terepet, és egyéb előkészületeket is végrehajtottak, de úgy értékelték, hogy a sportpályák szigorú biztonsági szabályai mellett túlzottan nehéz lenne egy ilyen támadás végrehajtása.

Ezután a terrorsejt tagjai Ciszjordánia középső részein terveztek merényleteket az ott állomásozó izraeli egységek ellen. A múlt hónapban a Ramallahba lépő izraeli erők ellen távvezérlésű robbanószerkezettel kíséreltek meg egy merényletet, de sikertelenül. Emellett a terrorsejt tagjai az elmúlt években számos alkalommal segédkeztek máshol is izraeli katonák elleni robbantásos merényleteknél.

- Hirdetés -

A biztonsági szolgálat szerint az előkészületekhez az internetről töltötték le a bombák terveit, és az elkészítésükhöz szükséges vegyszereket, valamint szögeket és más fémdarabokat vásároltak, hogy a pokolgépek nagyobb hatásúvá válnak.

A Sin Bet már márciusban őrizetbe vette a terrorakciókat tervező csoportot, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász terrorszervezethez felügyelte Kutla Iszlamija nevű diákcsoport tagjait.

A Sin Bet szerint a Kalandijai menekülttáborban élő Sajdaja néhány évvel ezelőtt robbanóeszközök előállítása közben szenvedett balesetet, amelyben elvesztette  egyik keze egy részét.

A három férfi tevékenységét a Ramallahban élő Rahman Hamdan, a Kutla Iszlamija tisztviselője finanszírozta, aki a biztonsági szolgálat szerint közvetlen kapcsolatot alakított ki köztük és a Hamász között.

- Hirdetés -