További könnyítések az üzletek, fodrászok és szépségszalonok számára

Gilad Erdan ismét a tüntetések korlátozására törekedett, a főügyész ellenezte ezt. A piacok és a bevásárlóközpontok egyelőre zárva maradnak. A nyilvános helyeken maszkot nem viselőknek ezentúl figyelmeztetés nélkül szabják ki a bírságot.

A kormány pénteken jóváhagyta a gazdasági korlátozások további enyhítését, melyek szombat éjféltől lépnek hatályba. A szabadtéri üzletek, a fodrászok és a szépségszalonok szombat kimenetelétől ismét kinyithatnak. Ezzel szemben jelenleg a zárt terű bevásárlóközpontokban található üzletek zárva maradnak, csakúgy, mint a piacok. Jóváhagyták a 200 sékeles pénzbírság előzetes figyelmeztetés nélküli kiosztását azok számára, akik nem viselnek maszkot a közterületen. A maszk viselése – az eddigi hat helyett – ezentúl hét éves kortól kötelező. Ezen felül lehetőség lesz éttermekben saját elvitelre ételt vásárolni.

Beszámolók szerint egyetlen orvosi tisztviselő sem vett részt az ülésen, és nem szolgáltattak mélyreható adatokat a vizsgált intézkedések lehetséges következményeiről. Az egyik miniszter szerint a döntéseket az Egészségügyi Minisztérium általános értékelése és a miniszterek kérése alapján hozták meg.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és más miniszterek szerint a könnyítések feltétele a távolságtartás és egyéb szabályok betartása, különösen a maszkok viselése. Egy a tanácskozáson résztvevő szerint a maszkokra vonatkozó előírások szigorításáról nem csak a maszk orvosi előnyei, hanem tudatossága miatt döntöttek. A maszk használata emlékezteti a nyilvánosságot, hogy a könnyítések ellenére járvány van, és fontos személyes felelősség.

A telefonos ülés során Ofir Akunis és Gilad Erdan miniszterek azt próbálták elérni, hogy az emberek száz métert meghaladó távolságra is elhagyhassák lakóhelyüket, sporttevékenységhez pedig az 500 métert, és hogy tegyék lehetővé a gyerekek számára, hogy a parkokban tartózkodhassanak. Szerintük az üzletekben történő vásárlás jóváhagyása értelmetlenné tette ezeket a korlátozásokat. Álláspontjukat elutasították. Yariv Levin miniszter azt kérte, hogy engedélyezzék a vendégházak működését, Naftali Bennett védelmi miniszter pedig a természetvédelmi területek kirándulók számára való megnyitását igyekezett elérni, de kéréseiket szintén elutasították.

Erdan ismét megpróbálta korlátozni a tüntetéseken való részvételt, mert szerinte a rendõrségnek nincs módjában az Egészségügyi Minisztérium irányelveinek végrehajtását betartatni. Avihai Mandelblit főügyész ellenezte ezt. Erdan álláspontját ebben az esetben sem fogadták el.

Zeev Elkin miniszter kérésére a pénzügyminisztérium fontolóra veszi további köztisztviselők munkavállalásának engedélyezését.

A tárgyalás egyik résztvevője szerint Miri Regev miniszter többször kérte, hogy engedélyezzék lézeres kezelést végző kozmetikai intézetek megnyitását, mert mint mondta: “sok ilyen kérés érkezik hozzám”. Erdan kérte, hogy az edzőtermek is működhessenek. Végül a kormány nyilatkozata szerint “a rendeletek engedélyezik a fodrászatok, a szépségszalonok és a kozmetikai intézetek megnyitását, beleértve a lézeres szőreltávolítást”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.