Fészekavatás

3.

Jöttek is. Elsőként a szomszéd öreg tölgyfa odújában lakó mókus házaspár érkezett: tavalyi mogyoró belsejét hozták, saját éles fogaikkal tördelték azokat apró darabokra. Manci örült ennek a legjobban, mert imádta a mogyorót.
A vadgalamb házaspár ajándéktárgy helyett ígéretet közölt: megszelídülnek, többé nem üldözik a verebeket.
A verebek ennek fejében azt fogadták meg, hogy ezután nem csipegetik a lócitromot.
A szomszédban fészkelő Rigó Rudi bácsi azzal akar majd kedvezni a születő fiókáknak, hogy megtanítja őket éjszaka repülni.
A süket fajd megesküdött, hogy hamarosan vesz magának hallókészüléket, hogy a rigó fiókákat fenyegető macskák lopakodását meghallja és vészjelzést adjon.
Sötétedésre megérkezett az uhu bagoly is. A vendégsereg megéljenezte, mert ő azt ígérte, hogy az éjjel látó szemüvegét Jancsinak ajándékozza, mert hamarosan kész lesz az ő az éjjel látó kontakt lencséje. A vendégsereg kicsit idegenkedett a kakukk érkezésekor. Nem szerették őt, mert sunyi módon mindig a más fészkébe rakja a tojását, és más gondjaira bízza a fiókái felnevelését. Legutóbb az erdei tó mellett fészkelő gólya házaspár döbbent meg, hogy kakukkfiókát neveltek a fészkükben. Megesküdött most Jancsi és barátaik előtt, hogy megváltozik, saját fészket épít.