A Genesis-díjas Nathan Sharansky egymillió dollárt ad a korona elleni küzdelemhez

Natan Sharansky - fotó: Wikipedia
Natan Sharansky - fotó: Wikipedia

A 2020-as Zsidó Nobel-díj pénzjutalmát 16 orvosi, jóléti, kutatási és technológiai szervezet közt osztják szét Izraelben és az egész világon.

A Genesis-díj Alapítvány és Natan Sharansky, a 2020 évi díjas bejelentette, hogy az elismeréssel járó egymillió dolláros pénzjutalmat teljes egészében a koronavírus elleni harc javára, és a fertőzés által leginkább súlytott lakosság segítésére fordítják. Az idei pénzjutalmat 16 olyan nem kormányzati szervezet és intézmény között osztják el, amelyek humanitárius, társadalmi, tudományos és orvosi területeken működnek.

“A zsidó nép hosszú története során egyesülési képességünk tette azt lehetővé, hogy szilárdan álljunk, és reménnyel, magabiztosan nézzünk a jövőbe. A kölcsönös garancia és a mások felé kinyújtott segítő kéz zsidó értékek. Ezért nem gondolom, hogy méltóbb célra lehetne fordítani a Genesis nyeremény-alapját, mint a korona-járvány elleni küzdelem támogatására Izraelben és az egész világon” – mondta Sharansky. “Az utóbbi időben nagyon sokan nagylelkűen adományoztak és segítették a korona-járvány által érintett lakosságot. Hálás vagyok a lehetőségért, hogy azok között lehetek, akik hozzájárultak a megoldás megtalálására irányuló nemzetközi erőfeszítésekhez és a humanitárius támogatásban. “

Sharanskyt, a Cion volt foglyát, emberi jogi aktivistát és államférfit az emberi jogokért és politikai szabadságért folytatott hosszú harcára, valamint a zsidó nép és Izrael Állam szolgálatára tekintettel választották díjnyertesnek. A “zsidó Nobel”-nek nevezett díjat évente ítélik oda olyan rendkívüli embereknek, akik az általuk követett értékek, és az általuk elért eredmények inspirálják a zsidó nép következő generációját. Sharansky az első izraeli díjnyertes.

A pénzjutalmat olyan szervezeteknek továbbítják, amelyek azonnali enyhítést biztosítanak a leginkább érintett hátrányos helyzetű lakosság számára, valamint amelyek tudományos előrelépéshez vezetnek a járvány terjedése elleni küzdelemben. Ide tartozik az 1221-es segélyhívó vonal – sürgősségi szolgáltatások a jeruzsálemi lakosok számára a koronával kapcsolatos minden ügyben; az Aleh Negev falu, amely meleg és szerető otthont kínál az összetett értelmi fogyatékossággal élő gyermekeknek; szexuális zaklatás áldozatainak segítséget nyújtó központok, mivel a kijárási tilalom időszakában 40%-kal növekedett a családon belüli erőszak; valamint olyan szervezetek, amelyek az Európából és a volt Szovjetunióból érkező zsidóknak segítenek. Külön támogatással ismernek el olyan izraeli start-up vállalkozásokat, melyek a COVID-19 küzdelem szempontjából releváns technológiákat fejlesztenek.

A fennmaradó támogatásokat kutatási és tudományos tevékenységekre fogják fordítani, amelyek a vakcina vagy gyógyszer kifejlesztéséhez járulnak hozzá, ideértve a Weizmann Tudományos Intézetet, a New York-i Egyetemet és a Columbia Egyetemet.

Morris Kahn, a támogatási programhoz csatlakozó filantróp elmondta: “Sharansky azon döntése, hogy ezeknek a fontos szervezeteknek adományozza a díjjal járó pénzjutalmat újabb példája az olyan zsidó értékeknek, mint együttérzés, a kölcsönös garancia és a segítségnyújtás a vészhelyzet idején. Büszke vagyok arra, hogy ismét együttműködhetek a Genesis-díjjal annak érdekében, hogy a világ jobb hellyé váljon mindannyiunk számára.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet