Megoszlanak a vélemények a Netanjahu kormányalakítását engedélyező bírósági döntésről

Megoszlanak a vélemények a Benjamin Netanjahu miniszterelnök újabb kormányalakítását engedélyező szerda esti legfelsőbb bírósági döntésről Izraelben.

Amit Szegál, a 12-es kereskedelmi tévécsatorna politikai hírmagyarázója felhívta a figyelmet, hogy “még csak az első félidő ért véget”, ugyanis a legfelsőbb jogi grémium még nem ítélkezett számos kérdésben, mert még nem születtek meg a koalíciót megalapozó törvények.

Ezeknek a várható jogszabályoknak egy részét a jövőben kifogásolhatónak tekinthetik a tárgyalás két napjának megjegyzései alapján, és a továbbiakban még hatályon kívül is helyezhetik a bírák.

Benjamin Netanjahu és az általa vezetett Likud a legfelsőbb bíróság tárgyalása előtt és közben többször arra figyelmeztetett, hogy ha a legkisebb mértékben is változtatásokat követelnek tőlük, akkor az újabb, negyedik parlamenti választásokhoz vezet, mert egy annyira érzékeny jogi konstrukciót hoztak létre, amelynek minden egyes eleme feltétlenül szükséges a Netanjahu-Ganz kormány létrehozásához.

A Netanjahuhoz különösen közeli Miri Regev kulturális és sportminiszter csütörtökön helyeselte, hogy a legfelsőbb, alkotmánybíróságként is működő jogi grémium nem avatkozott közbe, nem teljesítette a petíciót benyújtó civil szervezetek kérését, akik szerint meg kellett volna tiltani, hogy olyan személy alakíthasson kormányt, majd álljon élésre, aki ellen büntetőper van folyamatban. “Jól tették a jeruzsálemi bírák, hogy nem avatkoztak közbe. Csak egy szuverinitás van Izraelben, a nép” – mondta Regev.

A március 2-i – egy éven belül a harmadik – választásokon a Netanjahu megbuktatásának programját hirdető pártok együtt 62 mandátummal legyőzték az őt támogató, 58 mandátumot gyűjtő pártokat. A centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz mindhárom választási kampányában azt ígérte, hogy pártjával semmiképpen sem lép be Netanjahu kormányába, de a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre hivatkozva mégis hajlandó volt ezt megtenni, ami a 33 mandátumot szerző Kék-Fehér párt kettészakadásához vezetett.

Az ellenzék soraiban ülő Nicán Horovic, a baloldali liberális Merec párt elnöke Twitter-bejegyzésében élesen bírálta a legfelsőbb bíróság döntését. “A legfelsőbb bíróságnak úgy kellett volna dönteni, hogy bűncselekmény vádlottját nem lehet felkérni kormány létrehozására. Számomra ez szinte magától értetődő. Végül is senki sem venne fel még alacsonyabb rangú beosztásba sem a cégéhez dolgozni egy vádlottat. Megérdemlünk egy korrupció nélküli kormányt. De a bíróság másként döntött, és a jobboldaltól eltérően nem gondoljuk, hogy ezért egy buldózerrel ellene kéne vonulni” – írta Horovic.

Ehud Barak volt miniszterelnök, aki az utóbbi években Netanjahu ádáz ellenfelévé vált, Facebook-bejegyzésében szintén annak a véleményének adott hangot, hogy korrupciós vádlott nem alakíthat kormányt, és csalódást keltőnek nevezte a bíróság döntését. Azt is kifogásolta, hogy a határozat szerinte nem nyújt elég garanciát a Netanjahu bűnügyi vádlotti helyzetéből adódó összeférhetetlenség kizárására.  

Ido Baum a Háárec című újság hasábjain úgy vélekedett, hogy nem áll meg a bírák azon állítása, miszerint az eset nem elég szélsőséges a beavatkozásukhoz. Szerinte a grémium gyöngeségét jelzi, hogy a petíciót benyújtókra hárítják a felelősséget döntésükért, ugyanis szerintük nem támogatták meg a szükséges jogi érvekkel a Netanjahu kormányalakításának megakadályozását kérő beadványokat, amelyet ezért nem tudtak elfogadni.

A Likud és a Kék-Fehér szerdán együttes nyilatkozatot tett közzé, amelyben bejelentették, hogy Netanjahu és Ganz megállapodtak a kormány megalakításáról, valamint jövő szerdai, május 13-i eskütételről.