A 99 éves holokauszttúlélő legyőzte a koronát: “Csak haza akarok menni”

Sarah Eitzinger és unokája, Nissan Hafetz - családi fotó
Sarah Eitzinger és unokája, Nissan Hafetz - családi fotó

A korona nem feltétlenül halálos ítélet az idős emberek számára – ezt bizonyította vasárnap Sarah Eitzinger (99 éves).

Eitzingert, akinek a férje elhunyt a vírus okozta betegségben, kb. egy hónapos kórházi ápolás után engedték haza a jeruzsálemi Saarei Cedek kórházból. “Köszönöm mindenkinek, most már csak haza akarok menni” – mondta távozásakor.

Eitzinger a holokauszt túlélője. A háború után az Egyesült Államokba költözött, ahol találkozott szintén holokauszttúlélő férjével, Zvi Hershellel, akivel családot alapítottak. Egy lányuk született, aki Izraelbe vándorolt, és 13 gyermeke született. Az idős pár egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy Izraelbe költözik, hogy unokáik és dédunokák közelében legyenek.

A jeruzsálemi “Maon horim” idősek otthonában éltek, ott fertőződtek meg a vírussal. 

“Amikor nagyapám elmondta a tüneteit, azonnal rájöttem, hogy fertőzött” – mondta Nissan Hafetz, az idős nő unokája, aki az izraeli mentőszolgálat jeruzsálemi körzetében a korona-vizsgálatokért felelős. Ő vitte a nagyapját a kórházba, és ő végezte a koronatesztet a nagyanyjánál. Zvi Hershel hamarosan meghalt, de Sarah az elmúlt hetekben keményen küzdött, a teljes gyógyulásig.

A Ynet-nek adott interjúban Hafetz rámutatott a nehézségekre, melyeken nagyanyja keresztül ment: “Nagyon aggódtunk, amikor kiderült, hogy fertőzött, mert háttérbetegségekben szenved. Mindenkire máshogy hat a vírus, rá viszonylag csekély hatással volt, míg nagyapám esetében végzetesnek bizonyult. Nagymamának nagyon nehéz volt, amkor nagypapa meghalt, de ő erős nő, bármilyen nehézségek merülnek is fel, ő megbirkózik velük, és közben arra is ügyel, hogy a család is rendben legyen.” 

A kórházból Hafetz vitte haza nagyanyját anyja otthonába, ahol a család megünnepelte 99. születésnapját.

„Sara megmutatta, hogy bármely életkorban legyőzhető a korona” – mondta dr. Arel Rokach, a Saarei Cedek kórház légzésterápiás egységének igazgatója.

FORRÁSYnet