Kevesebb metánt juttathatnak a levegőbe a tehenek egy izraeli módosítással

A világon elsőként sikerült manipulálniuk tehenek szervezetében élő mikrobák rendszerét az izraeli Ben Gurion Egyetem (BGU) kutatóinak.

A szakemberek szerint a mikrobiom szabályozásával megakadályozható lenne, hogy a tehenek metánt, vagyis a globális felmelegedésért felelős egyik legfőbb üvegházhatású gázt bocsássanak ki. A mikrobiom a szervezetben élő, elképzelhetetlen mennyiségű mikroorganizmusok összessége, amely dinamikus kölcsönhatásban van a gazdaszervezettel.

A mikrobákkal már rögtön születéskor találkozik a szervezet, és megkezdődik az egyedi mikrobiom kialakulása. A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány készítői három éven át végeztek vizsgálatokat 50 tehén bevonásával, amelyeket két csoportra osztottak. Az egyik csoportban csak természetes úton, a másikban kizárólag császármetszéssel születtek a borjak.

A kutatók megfigyelték, hogy már ez az apró különbség is elegendő volt ahhoz, hogy a két csoport borjainak mikrobiomja eltérően fejlődjön.

Az eredmények lehetővé tették a szakemberek számára egy olyan algoritmus kidolgozását, amely a mikrobiom aktuális összetétele alapján képes megjósolni annak további fejlődését.

A szakemberek szerint ennek az új ismeretnek a birtokában módosítani tudják a tehenek mikrobiomjának összetételét, hogy csökkentsék az állatok környezetre gyakorolt negatív hatását, a metánkibocsátást.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.