Izraelben történt – napi összefoglaló…

Az Egészségügyi Minisztérium 16 617 fertőzöttet, közülük 3403 beteget tart nyilván. A 177 kórházban ápolt beteg közül 55 állapota súlyos, 44-en szorulnak lélegeztetőgépre. A járvány kezdete óta, a vírusfertőzéssel összefüggésbe hozhatóan 272 személy vesztette életét és 12 942-en meggyógyultak. Naponta mintegy 5500 tesztet végeznek el a betegek szűrésére.

Yakov Litzmann, volt egészségügyi miniszter élesen bírálta az Egészségügyi Minisztérium azóta szintén távozott főigazgatóját, Bar Siman Tov-ot, mert szerinte fölösleges pánikot keltett, amikor a koronajárvány kitörésekor több ezer halottat vizionált. Litzmann ugyanakkor elismerte, hogy a radikális intézkedések szerepet játszottak a viszonylag alacsony izraeli halálozási és a megbetegedési arányban.

Újranyithatnak május 27-én a vendéglők és szállodák a rendszabályok szigorú betartásával.

A miniszterelnöki jóváhagyására vár a zsinagógák újranyitásának az Egészségügyi Minisztérium és a belügyminiszter által már elfogadott ütemterve. A hivatalos állásfoglalás szerint a zsinagógáknál/imaházaknál ki kell jelölni egy u.n. koronafelelőst, aki a belépésnél felügyeli az egészségügyi rendelkezések betartását, a két imádkozó közötti üres ülőhelyet, a maszk viselését, és hogy mindenki saját imakönyből, saját imasállal imádkozik. Továbbra is zárva maradnak azok a zsinagógák/imaházak, ahol nincs állandó közösség, vagyis az imádkozók alkalmanként gyűlnek össze.

A térfigyelő kamerák egy nőt észleltek a néhány napja betontömbbel meggyilkolt katona megrongált sírjánál. Az eddigi vizsgálat majdnem biztosan kizárja a nacionalista motivációt, mentális gondot feltételeznek.

A rendőrség a kínai hatóságok beleegyezésével nyomozást rendelt el a holtan talált kínai nagykövet Du Vei halála miatt. A katonai rádió értesülése szerint erőszaknak nincs nyoma, a nyomozók szerint szívinfarktus okozhatta halálát.

Válságban az EL AL légitársaság. Bár a kormány 80%-ig kezességet vállalt, egy bank sem hajlandó hitelt nyújtani a légitársaságnak. Ha az eddig is komoly pénzügyi nehézségekkel küzdő cég nem jut jelentősebb készpénzhitelhez, akkor gyorsan csődbe mehet.

Tegnap reggel arabok kövekkel dobálták egy, a somroni Ariel és Marda között katonákat szállító autóbuszt. Személyi sérülés nem történt, a buszban jelentős kár keletkezett.

Har Dov térségében Libanonból izraeli területre hatolt vasárnap egy birkapásztor. Hasonló – hírszerzési célból végrehajtott – határsértések a közelmúltban többször előfordultak. Az IDF határőrei súlyosan megsebesítették, majd egy izraeli kórházba szállították a behatolót. Az esetet kivizsgálják.

A rendőrség letartóztatott egy 39 éves tel-avivi férfit. A vizsgálat szerint az illető több nyilvános fórumon erőszakos cselekedetre uszított Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen.

A szélsőségesen meleg időjárás miatt életét vesztette egy 60 éves dimonai férfi. Az utcán összeesett, elvesztette eszméletét, és kórházba szállításakor már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Tegnap esküt tett Izrael 35. kormánya, benne Izrael történetének első etióp származású minisztere.

facebook.com/degelisrael

FORRÁSLeharpress