Hamenei: Izrael rákos daganat; Netanjahu: Akik fenyegetnek minket, veszélyben vannak

Ali Hamenei Teheránban szónokol, 2020. május 22. - fotó: Hamenei hivatalos oldala
Ali Hamenei Teheránban szónokol, 2020. május 22. - fotó: Hamenei hivatalos oldala

Irán vezetője, Ali Hamenei pénteken azt mondta, hogy Izrael “halálos rákos daganat a Közel-Keleten”. Az al-Quds-nap (Jeruzsálem napja) alkalmából elmondott online beszédben Hamenei kijelentette, hogy Izrael “kétségtelenül ki lesz tépve és elpusztul”, és hozzátette, hogy az utóbbi időben elkövetett emberiség elleni bűncselekmények egyike sem hasonlítható össze a palesztin területek megszállásával. “A hosszú életű cionista vírus ki fog halni” – mondta.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt felelte, hogy “azok, akik Izrael elpusztításával fenyegetőznek, hasonló veszélybe kerülnek”.

Beni Ganz honvédelmi miniszter a Facebookon reagálva hozzátette, hogy “ellenségeink szavai gyengeségre utalnak, de minden eszközzel felkészülünk minden veszélyre, és senkinek sem ajánljuk, hogy megpróbáljon minket”.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is elítélte Hamenei kijelentéseit. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter: “undorító és gyűlölettel teli antiszemita kijelentés”, Joseph Burrell uniós államtitkár: az elhangzottak “elfogadhatatlanok, és komoly aggodalomra adnak okot.”