Ismét látogatható a Templom-hegy – Hírösszefoglaló

Légifelvétel a Templom-hegyről Jeruzsálemben
Fotó: Andrew Shiva / Wikipedia

Újraindult Izraelben a labdarúgó-bajnokság. A meccseket üres lelátók előtt játszák, a játéktér környékét és az öltözőket erősen fertőtlenítik. A rájátszásban csak hat csapat érdekelt. Az első körben a bajnokságban vezető Maccabi Tel-Aviv a Hapoel Haifánál vendégeskedett. A mérkőzést 2-0-ra a tel-aviviak nyerték; Jeruzsálemben a Beitar Jerusalem játszott a Hapoel Beer Sheva ellen, 1-1 volt a végeredmény; a Hapoel Tel-Aviv a Maccabi Haifát győzte le 2-1-re. A bajnokság 90 nap szünet után startolt újra. Eddig a leghosszabb szünet 49 nap volt az Öböl-háború idején.


Joszi Cohen, az izraeli Moszad titkosszolgálat igazgatója magas rangú tisztviselőkkel, köztük az egyiptomi hírszerzés vezetőjével és az egyiptomi külügyminiszterrel tárgyalt a héten Kairóban, a titkos találkozóról a londoni székhelyű arab Al-Araby újság számolt be szombati számában. A látogatás célja állítólag a jelenlegi gázai helyzet és a Trump-béketerv kapcsán a térséget érintő biztonsági kérdések megvitatása volt. A kairói látogatás azt követően történt, hogy a jordán király és külügyminisztere többször is figyelmeztetett a Jeruzsálemben bejelentett egyoldalú szuverenitás kiterjesztésének a térség stabilitását érintő veszélyeire.


Ismét fel lehet menni a Templom-hegyre. A koronavírus-járvány miatt március óta zárva tartó hely mától a muszlim és a zsidó látogatók előtt is nyitva áll.


A kormány 1,5%-kal kívánja csökkenteni a már korábban is meglévő minisztériumok és kormányzati hivatalok költségvetését, hogy biztosítani tudják az újonnan felállított minisztériumok költségvetését.


Tíz jeruzsálemi iskolában nincs ma tanítás, miután a szülők úgy döntöttek, hogy inkább otthon tartják gyermekeiket. A Gimnaszia után két másik fővárosi középiskolában is koronavírusos fertőzések történtek.


A korona-megbetegedések számának újbóli megugrása fényében Netanjahu felszólította az ország lakosságát, hogy vegyék komolyan a járvány terjedését megelőző előírásokat: az egymás között tartandó kétméteres távolságot, nyilvános helyeken az arcmaszk viselését és a fokozott higiéniát. A kormányfő szerint ezek betartatása a rendőrség és a városi ellenőrök feladata.


Moderna: második szakaszba lépett egy Covid-19 elleni védőoltás – megkapta az első páciens. Az izraeli születésű Tel Zaks, az amerikai Moderna biotechnológiai cég vezető kutatója már korábban azt nyilatkozta az N12-nek, hogy nem lenne meglepve, ha az általuk fejlesztett vakcina működne, de a kísérletek csak most jutottak abba a fázisba, hogy embereken is teszteljék a gyógyszer hatékonyságát. Teljes cikk


Az izraeli koronafertőzések száma szombat estére elérte a 17 012-t, ami előző este óta 25 új megbetegedést jelent. 36 beteg állapota súlyos, közülük 34 van lélegeztetőn, 42 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 284 halálos áldozata van a járványnak, és 14 811 beteg gyógyult meg.


Savuot ünnepén és szombaton hosszú hétvégét élvezhettek a nem-vallásos izraeliek: tömegek látogattak a tengerpartokra, a Kinerethez, a Holt-tengerhez és a természetvédelmi parkokba.

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.