A palesztin hatóság megtagadta a nekik begyűjtött vámbevételek átvételét Izraeltől

A Palesztin Nemzeti Hatóság (PH) bejelentette, hogy tiltakozásul a tervezett ciszjordániai annektálás ellen megtagadja a nekik begyűjtött vámbevételek átvételét Izraeltől – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

“Bejelentettük, hogy visszautasítottuk és továbbra is visszautasítjuk az vámbevételek átvételét a palesztin vezetés azon határozata nyomán, miszerint érvénytelennek tekintünk minden Izraellel kötött megállapodást” – írta Husszein as-Seik, a PH egyik vezetője, a Ciszjordániát kormányzó Fatah párt központi bizottságának tagja Twitter-üzenetben.

Ibrahim Milhim, a PH kormányszóvivője megerősítette Seik nyilatkozatát, és közölte, hogy a PH elutasította a májusi vámbevételek átvételét Izraeltől.

Izrael az 1993-as oslói megállapodás alapján beszedi a külföldről a palesztin területekre, Ciszjordániában és a Gázai övezetbe szállított áruk után fizetendő vámokat, majd átadja a PH-nak.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 1-től kezdődően meghirdette mintegy 130, az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában létrehozott izraeli település, valamint a Jordán-völgye fölött az izraeli fennhatóság kiterjesztését.

Ez volt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök legutóbbi választási kampányának központi ígérete, miután Donald Trump amerikai elnök januárban előterjesztett béketerve előirányozta a szóban forgó területek Izraelhez csatolását.

Mahmud Abbasz palesztin elnök május végén közzé tette, hogy a Palesztin Nemzeti Hatóság érvénytelennek tekinti az Izraellel és az Egyesült Államokkal aláírt összes megállapodást, ideértve a biztonsági egyezményeket is a tervbe vett annektálás miatt.