Mint már írtunk róla, a cfáti Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumával közösen megpróbáljuk megismerni és feldolgozni az 1990-2010 között érkezettek, köztük e honlap szerkesztőinek nagy, közös történetét.

Az így összegyűjtött anyag a múzeum gyűjteményébe kerül és a terveink szerint egy, az év végére tervezett Herzl-napi rendezvény alapját is képezi majd.

Ehhez elkészítettünk egy kérdőívet, amit néhányan már meg is válaszoltak. Kérjük, töltsétek ki, és továbbítsátok azoknak, akik az 1990-2010-es években alijáztak (akkor is, ha már nem élnek Izraelben).

A már berérkezett válaszok alapján szeretnénk felhívni a figyelmet néhány fontos dologra, amik eddig talán nem voltak elég egyértelműek:

- Hirdetés -
  • Az adatokat gyűjtő kérdőív mellett elsősorban a személyes történeteket szeretnénk megismerni. Ezeket beküldhetitek magyarul és héberül is, kinek melyik a könnyebb. Vannak, akik nem szeretnek írni, de szívesen elmesélik a velük történteket. Örömmel fogadunk hang-, és akár telefonnal készített videó-felvételeket is mindkét nyelven, de a további generációk, a nagybetűs történelem számára héberül lenne szerencsésebb. (Ez nem jelenti azt, hogy magyarul is ne örülnénk a jó sztoriknak, olyan 3 oldalas, 3 perces történeteket várunk, de persze ez sem szabály, csak ajánlás.)
  • Nagyon kevesen mesélték el, hogy miért is döntöttek anno az alija mellett. Pedig érdekel minket, ha lehet, ezt is meséljétek el!
  • Fontosnak tartjuk a házastársak-párok-élettársakkal való megismerkedést is, ha izraeliek, a kulturális különbségekből adódó vicces-szomorú-izgalmas-őrületes-stb. sztorikat is, ha magyarok, a közös vicces-szomorú-izgalmas-őrületes-stb. sztorikat.
  • Nagyon kevesen írtátok meg, hogy szerintetek ki, vagy kik ennek az alija-generációnak a meghatározó-érdekes-különleges-nektek fontos-stb. szereplői, hősei.
  • A legfontosabb: sztorikat meséljetek el, írjatok le, hogy ezekből összerakhassuk a mi nagy közös történetünket, narratívánkat, hogy általában miféle fontos, vagy legalábbis emlékezetes dolgok történtek velünk, s kik is vagyunk mi, akik a rendszerváltás utáni első két évtizedben Izraelt választottuk hazánknak.
  • Nagyon hálásak lennénk, ha fényképeket is küldenétek akár egykori, akár mai életetekről, magatokról, előtte-utána képeket. A vizuális emlékezet is fontos számunkra, hogy majd egyszer tudósok nemzedékei tanulmányozhassák öltözékünket mondjuk 1995-ben, a Ben Gurionon, és/vagy 2020-ban Beér-Seván.

Évfordulót is ünnepelünk ezzel a projekttel: harminc éve jött az első hivatalosan szervezett diákcsoport Izraelbe tanulni.

Ennek szellemében rendezik az idei őszi Herzl-napot is Cfáton. A nemzedékek közti kapcsolatról, a folytonosságról lesz szó, hogy mindig van új alija-nemzedék. A Herzl-napon majd részleteket mutatunk be az összegyűjtött történetekből, többek között a gyerekeink okulására…


אנו שמחים להודיע על מיזם חדש בחסות
המוזיאון למורשת היהדות הדוברת הונגרית והמגזין הדיגיטלי ישראל-אינפו
 
סיפור המורשת של בני הדור הישראלי שהגיע ארצה מהונגריה בין השנים 2010-1990
 
!תיעוד והנחלת ההיסטוריה שלכם מסיפוריכם האישיים
 
אלו מביניכם שהגיעו לישראל מהונגריה בשנים 2010-1990
:מתבקשים למלא את השאלון בקישור הבא
נשמח לקבל את תשובותיכם עד 28 באוגוסט 2020
 
.נודה לכם אם תעבירו את הקישור למכרים/חברים נוספים שהגיעו בשנים אלה
.פרטים נוספים אודות הפרויקט יפורסמו בקרוב
 
,אנחנו מודים לכם על שיתוף הפעולה
המארגנים

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.