Visszajönnek a korlátozások • A palesztinok tárgyalni akarnak • Nincsenek emberek az epidemiológiai vizsgálatokhoz

Drámaian emelkedett a koronabetegek száma az utóbbi napon Izraelben: összesen 686 új beteget regisztráltak. A tegnapi koronakabinet gyűlésen új szigorításokról döntöttek. Nem lehet egyszerre 50 résztvevőnél több a rendezvényeken, istentiszteleteken. Esküvőkön 250 ember, temetéseken 50, kulturális rendezvényeken pedig maximálisan 250 ember vehet részt.

Az izraeli koronafertőzések száma hétfő estére elérte a 24 441-et. 43 (+4) beteg állapota súlyos, közülük 24 (+2) van lélegeztetőn, 60 (+0) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 319 (+1) halálos áldozata van a járványnak, és 17 218 (+144) beteg gyógyult meg.


A gazdasági minisztérium új segélycsomagot jelentett be a kis- és középvállalkozások megsegítésére. Erre újabb kétmilliárd sékelt kívánnak fordítani a költségvetésből. A kis- és magánvállalkozókat az utóbbi hónapok bevételkiesése miatt a rezsikiadásaik kompenzálására akarják támogatni, külön hangsúllyal azokat, akik alkalmazottaikat továbbra is foglalkoztatják.


A munkanélküli segélyben részesülők száma Izraelben jelenleg 673 567 fő. A Társadalombiztosítás a munkanélküli segély iránti kérelmek 92%-át hagyta jóvá, így a segélyben nem részesülő munkanélküliek száma 72 701-re nőtt. A válság áprilisi kezdete óta mintegy 401 000 munkanélküli segélyben részesülő állt ismét munkába. Teljes cikk


Súrlódások a koalícióban. Egyre erősödik a nézeteltérés Ganz és Netanjahu között a tervezett annektálással kapcsolatban. Egy nappal a meghirdetett lépés előtt még senki nem tudja, hogy holnap, július 1-jén mi fog történni. Netanjahu úgy nyilatkozott, hogy az annektálás nem függ a Kék-Fehérektől.


Vérvörösre festették éjszaka ismeretlenek a Petach-Tikván található Trump téren a szökőkút vízét a ciszjordániai annektálás elleni tiltakozásként. “Vérrel fogunk fizetni az annektálásért” – írták a téren a kőre festett graffitin a tiltakozók, hogy felhívják a figyelmet a július elsejére tervezett, ciszjordániai területek bekebelezésének veszélyeire. Teljes cikk


A gazdasági minisztérium új segélycsomagot jelentett be a kis- és középvállalkozások megsegítésére. Erre újabb kétmilliárd sékelt fordítanak a költségvetésből. A kis- és magánvállalkozókat az utóbbi hónapok bevételkiesése miatt, a rezsikiadásaik kompenzálásával akarják támogatni, különösen azokat, akik továbbra is foglalkoztatják alkalmazottaikat.


Az összeomlás szélén állnak a járványügyi vizsgálatok az ezt végző személyzet hiánya miatt. Tel-Avivban és Jeruzsálemben csak négy nővér felelős 1800 eset kivizsgálásért a ynet adatai szerint. A járvány hónapjai alatt lett volna idő a koronavírus-járvány elleni védekezésben kulcsszerepet játszó epidemiológiai vizsgálatokat végző személyzet létrehozására és kiképzésre, de a kormány elmulasztotta ezt a lehetőséget, és ezzel a szakértők szerint alaposan hozzájárult a vírushordozók számának jelenlegi gyors növekedéséhez.


Noha két biztonsági kamera is volt a szeméttárolóban, ahol az izraeli biztonságiak agyonlőtték a 32 éves autista palesztin fiatalembert egy hónappal ezelőtt, és noha a kamerák felvételeit már aznap magukhoz vették a nyomozók, a rendőrség nem ad ki információt ezzel kapcsolatban. Nem tudni, látható-e rajtuk az incidens, és ennek hiányában úgy tűnik, a palesztint üldöző és megölő biztonságiak álláspontját fogadják el, mely szerint gondozónője csak a gyilkos lövések után ért a helyszínre. Ezzel szemben a gondozónő állítja: ő is ott volt, beszélt a rendőrökkel, hogy a lábon lőtt fiatalember autista, de mintegy öt perc után mégis agyonlőtték.


A Palesztin Hatóság közvetlen tárgyalásokat és területcseréket javasol Izraellel közvetlenül a július 1-re tervezett annektálás előtt. Ajánlatukat azonnal visszavonják, ha Jeruzsálem mégis nekilát a Trump-tervben neki ígért területek bekebelezésének – írták a közel-keleti kvartetthez eljuttatott levelükben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.