Koronavírus: Izrael a harmadik helyen • A Sabak izraeli Hezbollah-ügynökök toborzását hiúsította meg • Titokzatos robbanások Iránban

Hamud és libanoni férje - fotó: Sabak
Hamud és libanoni férje - fotó: Sabak

Cahi Hanegbi tárca nélküli miniszter bocsánatot kért közfelháborodást kiváltó kijelentéséért, miszerint össze-vissza beszél az, aki szerint sokaknak nincs mit ennie a koronavírus miatt kialakult gazdasági válság miatt. Jair Lapid, az ellenzék vezetője az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy “Hanegbi kijelentése nem szóbotlás, hanem az egész kormány gondolkodását fejezi ki”.

Az egyetemeken a mai naptól ismét otthonról, az interneten keresztül fogják vizsgáztatni a diákokat.

Sok tisztségviselő tiltakozik a koronavírus-járvány miatt újonnan bevezetett szigorító rendelkezések ellen. A kormányfő haragját leginkább Beni Ganz védelmi miniszter azon kérése váltotta ki, hogy vessék be a hadsereg polgári védelmi egységét, és ezt közölte a médiával is. Netanjahu a probléma átpolitizálásával vádolta meg Ganzot, újabb választások kiírásával fenyegetőzött, és elhagyta az üléstermet. Teljes cikk

Az utóbbi nap Izrael a harmadik helyre lépett elő a fejlett országok közt a vírusfertőzések számának növekedése terén. A hétvégén 1535 új megbetegedést regisztráltak. A napi halálozások száma is növekedett. Az elmúlt nap négyen hunytak el a vírusfertőzés következményeként. Szakértők szerint ha nem sikerül megállítani a vírus terjedését, egy hónapon belül ismét teljes zárlatra lesz szükség.

Az izraeli koronafertőzések száma szombat estére elérte a 29 170-et, ami előző este óta 1115 új megbetegedést jelent. 84 (+7) beteg állapota súlyos, közülük 32 (+5) van lélegeztetőn, 74 (+5) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 330 (+4) halálos áldozata van a járványnak, és 17 816 (+147) beteg gyógyult meg.


Mentett és megfulladt. A 45 éves asdódi férfi, Michael Ben Zikri feleségével a Zikim Beach melletti tóban fürödtek pénteken, mikor meghallotta a vízben sodródó gyerekek és fiatal nő hangját, ahogy segítségért kiáltanak. Michael bement értük újra és és újra, és sorban egymás után kimentette őket. De ereje elfogyott és ő fulladt meg. Teljes cikk


Abbász tanácsadója: ha Izrael akár egy centiméter palesztin földet is annektál, szembeszállunk vele. Nabil Shaath szerint a palesztinok képesek és készek szembenézni bármilyen izraeli annektálási tervvel, és kijelentette, hogy a palesztinok mindeddig a békés gazdasági és diplomáciai intézkedéseket választották, de joguk van katonai erő alkalmazására is.


A Szentszék figyelmezteti az USA-t és Izraelt: Az egyoldalú akciók veszélyeztetik a békét. Pietro Parolin bíboros államtitkár július elsején találkozott az USA, illetve Izrael Állam nagyköveteivel. Kifejezte a Szentszék aggodalmát a lehetséges egyoldalú akciók ellen, melyek tovább veszélyeztethetik az izraeliek és a palesztinok közötti béke keresését, valamint a közel-keleti kényes helyzetet – tájékoztat róla a vatikáni sajtóiroda.


A Sabak meghiúsította a Hezbollah kísérletét izraeli állampolgárok beszervezésére. A terrorista csoport Beirut Hamud izraeli állampolgárságú nő és férje segítségével próbált izraelieket toborozni. Hamud a Sabak 2013-as kihallgatása után költözött Libanonba. A belbiztonsági szolgálat június 6-án letartóztatott és kihallgatott két izraeli arab nőt a Karmiel melletti Majd al-Krum városban, akikkel Hamud tavaly decemberben találkozott Törökországban. Egyértelmű bizonyíték van a találkozóról és arról, hogy a Hezbollah Hamudon és férjén keresztül próbált izraeli arabokat toborozni. A nyomozás végén elengedték a két nőt, de megfigyelés alatt tartják őket.


Az elmúlt napokban öt ismeretlen eredetű, titokzatos robbanás történt Iránban. Néhány ezek közül az iráni nukleáris projekthez tartozó létesítményben okozott károkat. Miközben Irán Izraelre mutogat, a zsidó állam készenlétbe állt egy esetleges iráni válaszra számítva.

Egy kuvaiti újság szerint Izrael a felelős a csütörtök hajnali balesetért, ami egy iráni urándúsító telepen történt. A natanzi telep Irán egyik legszigorúbban védett létesítménye. A jelentés szerint a robbanást egy „izraeli kibertámadás” okozta, amely olyan gépeket célzott, amelyek a gázpalackok nyomásmérőit szabályozzák. Teherán állítólag elvesztette az urán dúsításához szükséges urán-hexafluorid-gáz 80%-át, ezzel körülbelül két hónappal visszavetve a programot. Továbbá – az újság állítása szerint – a múlt pénteken izraeli F-35-ös lopakodó vadászgépek lebombáztak egy telepet Parchin területén, amelyről úgy vélik, hogy egy rakétagyártó komplexumnak ad helyt. Izrael egyik jelentésre sem reagált.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.