A Kormány megkerüli a Kneszetet • Az egészségügyi miniszterhelyettest a korona miatt tiltott konditeremben látták • Az állam megvásárolja az El Al-t

Az izraeli koronafertőzések száma hétfő estére 30 749-re emelkedett, ami előző este óta 791 új megbetegedést jelent, így jelenleg 12 359 (+682) ismert aktív beteg van az országban. 88 (+2) beteg állapota súlyos, közülük 35 (+8) van lélegeztetőn, 88 (+20) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 334 (+3) halálos áldozata van a járványnak, és 18 056 (+106) beteg gyógyult meg.


Botrányosan kevés, a 120-ból 53 képviselő részvételével éjszakai, gyorsított ülés után megszavazta a Kneszet azt a törvényt, ami egyben a törvényhozási eljárás meggyengítését és rendeleti kormányzás bevezetését jelenti a koronavírushoz köthető jogszabályokkal kapcsolatban. A törvény szerint ezentúl a kormányrendeletek azonnal, tehát a Kneszet jóváhagyása és a bizottsági megtárgyalása nélkül életbe lépnek. A Kneszet csak utólag tárgyalja, illetve hagyja jóvá a már kihirdetett és hatályos rendeleteket, illetve azok csak jóváhagyás hiányában számítanak semmisnek, és a rendeletben meghatározott szabálysértési vagy bűncselekményi tényállás semmis. A törvény jelenleg 30 napig hatályos.


Hétfőn a tiltás bejelentése után lencsevégre kapták a Kneszet konditermében Joáv Kis egészségügyi miniszterhelyettest. Azzal védekezett, hogy még nem lépett életbe a konditermek bezárásáról született döntés, noha korábban miden izraeli médium azt közölte, hogy azonnali hatállyal be kell zárni többek közt az uszodákat és a konditermeket is. És egyben azt is megtudtuk, hogy a törvényhozók ingyen-konditermet rendeztettek be maguknak a Kneszetben.


Van, aki otthon készült főtt ételt, más pedig a parkolóhelyét ajánlotta fel izraeli orvosoknak. Az Adop-A-Doc kezdeményezés keretében magánszemélyek fogtak össze, hogy levegyék a mindennapok terheit egészségügyi dolgozókról annak érdekében, hogy még hatékonyabb gyógyító munkát tudjanak végezni a járvány idején.


A kormány hétfői rendkívüli ülésén jóváhagyta, hogy azonnali hatállyal bezárják a rendezvénytermeket, a bárokat és klubokat, a konditermeket és az uszodákat. Viszont egyelőre látogathatóak maradnak a tengerpartok, a zsinagógák és a vallási tanházak, vagyis a jesivák, korlátozásokkal működhetnek a szállodák, valamint az éttermek. Teljes cikk


Az El Al igazgatótanácsa hétfőn megszavazta a kormány mentőtervének elfogadását, ami valószínűleg 16 évvel a privatizációt követően újra államosíthatja a céget. A társaság közölte a Tel-Avivi Értéktőzsdével, hogy az igazgatóság jóváhagyta a tervet, ami szerint a kormány 75% -os garanciát nyújtana egy 250 millió dolláros bankhitelre, és 150 millió dollárt pedig részvénykibocsátással gyűjtene össze. A kormány elkötelezte magát amellett, hogy megvásárolja azokat az El Al részvényeket, amelyeket a nyilvános kibocsátás során nem tudnak értékesíteni. Ha az állam végül megvásárolja az összes eladásra kinált részvényt, akkor a légitársaság 61% -át fogja birtokolni.


Péntektől hatályba lép a büntetőtörvénykönyv módosítása, amely szerint büntetendő lesz a prostituáltak szexuális szolgáltatásának igénybevétele Izraelben. A kiszabható bírság mértéke: 2000 sékel. Teljes cikk


A határrendőrség vasárnap este két palesztint tartóztatott le Jeruzsálem közelében, akik egy kölyök gazellát próbáltak átvinni Ciszjordániába. Teljes cikk

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.