Sztrájkolnak a szociális munkások • 13 izraeli az Amerikai Filmakadémia tagjai közt • Naszrallah: meggátoljuk az annektálást

Az izraeli koronafertőzések száma kedd estére 32 222-re emelkedett, ami előző este óta 1473 új megbetegedést jelent (a járvány kitörése óta a legmagasabb), így jelenleg 12 359 (+1294) ismert aktív beteg van az országban. 86 (-2) beteg állapota súlyos, közülük 34 (-1) van lélegeztetőn, 86 (-2) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 342 (+8) halálos áldozata van a járványnak, és 18 227 (+171) beteg gyógyult meg.

A hétfőn a Kneszet Kutató és Információs Központja által közzétett adatok szerint az ismert izraeli koronafertőzések kb. 65%-a a fertőzöttek otthonában történt. A fertőzések második leggyakoribb helye az oktatási intézmények, ezt az orvosi intézmények követik. Teljes cikk

A 12-es tévé kedd este feltárta, hogy valójában alig nőtt a súlyos betegek száma, viszont egyre több, régebben nem annak számító beteget is súlyosnak tekintenek a WHO új besorolási rendszere alapján. Teljes cikk

A szociális munkások sztrájkolnak. Hétfőn határozatlan ideig tartó sztrájkba kezdtek a szociális munkások. Tiltakozásuk oka az alacsony bérezés, az őket érő erőszak, és a túlterheltség. Minden egyes szociális munkásra száz gondozott jut, akiknek a száma csak egyre nő.

A legfrissebb tiltások szerint a konditermek nem, a zsinagógák 19 fővel üzemelhetnek. Ezt a logikátlan előírást nem tudják elfogadni sem az üzemeltetők, sem a sportoló közönség. Arra is hivatkoznak, hogy az adatok alapján sokkal többen megfertőződnek a vallási intézményekben, mint a sportlétesítményekben. Ezért a sportot vallásuknak nyilvánították, és 19 fős részvétellel gyakorolják is.

A 13-as tévé tudósítása szerint áprilisban két tervet is benyújtottak Netanjahunak a második hullám megelőzésére és kezelésére. Az egyiket, amit a Moszad és a biztonsági erők dolgoztak ki talonba tette, a másikat, amit a nemzetbiztonsági bizottság nyújtott be elfogadta, majd egyáltalán nem hajtotta végre, nem valósította meg, hanem elfektette.

Olyan törvényt fogadott el keddre virradóra a kneszet, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy jóváhagyása nélkül vezessen be járványügyi korlátozásokat. Bejelentette távozását az egészségügyi minisztérium járványügyi csoportjának éléről Szigal Szadecki professzor. Teljes cikk

Szigál Szadecki, az egészségügyi minisztérium közegészségügyi vezetője nem önszántából mondott le, hanem azután, hogy megkapta a Jediot Aharonot pénteken megjelenő oknyomozó riportjának anyagát, és az újságírók kérdéseit. A cikk szerint Szadecki és beosztottjai hatásköreiket, hatalmukat féltve megakadályozták, hogy a légierő által kidolgozott terv segítségéével felkészüljön Izrael a járvány második hullámára.

A Jediot Aharonot pénteken leleplezésre készül. Azt írják, hogy áprilisban a légierő tisztjei kidolgoztak egy tervet a járvány esetleges újabb hullámának megakadályozására, de az egészségügyi minisztérium kedden lemondott közegészségügyi vezetője, Szigal Szadecki professzor asszony és beosztottjai mindent megtettek, hogy semmi se legyen a tervekből. Teljes cikk

A Bank of Israel, az izraeli jegybank monetáris bizottságának döntése alapján a kamatlábak nem változnak, marad 0.1%. A bizottság április 6-án csökkentette a kamatlábat 0.25%-ról 0.1%-ra a korona-válság kezelésének részeként, a gazdaság megsegítésére.


819 új tagot – köztük 13 izraelit – vett fel az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia. Az izraeli új tagok között van Alma Har’elben, Rachel Leah Jonesban és Amir Bogen is. Az új tagok közé kerültek Mai Masri és Najwa Najjar palesztin rendezők is, akik filmjeikben súlyosan kritizálták Izrael politikáját. A Filmakadémiát korábban sokat bírálták azért, mert tagsága túlnyomó részben idős, fehér férfiakból áll, akiknek konzervatív ízlése megjelenik a díjazott filmekben is. Az utóbbi években ezen igyekeztek változtatni, ez látszik az új tagok névsorán is. A 68 országból meghívott 819 új akadémiai tag 45 százaléka nő, és 36 százalékuk nem fehér. Az új tagok között ezúttal nincsenek magyar filmesek. A teljes lista itt olvasható.


Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn telefonon közölte Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, hogy ellenez minden izraeli lépést, mely Júdea és Szamária egyes területeinek annektálására irányul. Johnson a telefonbeszélgetés során aggodalmának adott hangot az annektálás kapcsán, és figyelmeztetett, hogy „ez visszavetheti a térség békéjének kilátásait … és sürgette Netanjahut, hogy térjen vissza a palesztinokkal folytatott tárgyalásokhoz”.


Az 1967-ben elfoglalt palesztin területek bármely részének beolvasztása Izraelbe ellentétes lenne a nemzetközi joggal, és veszélyeztetné a közel-keleti békefolyamatot – áll Heiko Maas német, Jean-Yves Le Drian francia, Számeh Sukri egyiptomi és Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter nyilatkozatában. Teljes cikk


A libanoni Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah kedden megígérte, hogy megakadályozza Izrael Júdea és Szamária egyes részeinek annektálására irányuló tervét. „Támogatjuk a palesztin népet és vezetőségét, és készek vagyunk bármit megtenni az annektálási terv megakadályozása és meghiúsítása érdekében” – mondta az Irán támogatását élvező terrorszervezet vezetője a második libanoni háború kirobbanásának évfordulója alkalmából tartott beszédében.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.