Tüntetések országszerte • Lövöldözések Kelet-Jeruzsálemben • Bojkott tahini ellen • Hamasz-vezető szökött meg Gázából

Lövöldözés Kelet-Jeruzsálemben
Lövöldözés Kelet-Jeruzsálemben

Több mint 10 000 ember tüntetett Tel-Avivban – 20 letartóztatott. Egyéni vállalkozók, munkanélküliek ezrei, akiket anyagilag súlyosan érintettek a koronavírus-járvány alatti korlátozások, pénzügyi támogatást követeltek szombaton Tel-Avivban. Teljes cikk


Összecsapásokra került sor szombat este a koronavírus miatt hozott zárlat elleni tüntetések alatt több száz ultraortodox és a rendőrség csapatai között Jeruzsálem Romema negyedében. A tüntetők a forgalom akadályozásával próbálkoztak, arrébb tolták a zárlat érvényesítésére felállított ellenőrző pontokat, valamint kövekkel és más tárgyakkal dobálták a rendőröket. A rendőrség szerint közrend zavarás miatt 10 személyt őrizetbe vettek.


Ismét zárva a jeruzsálemi Szent Sír-templom a koronavírus szigorítások miatt. A templom 2 hónapig volt zárva a világjárvány első hulláma alatt, de május végén kinyitott.


Az izraeli koronafertőzések száma szombat estére 37 463-ra emelkedett, ami előző este óta 1197 új megbetegedést jelent, így jelenleg 18 295 (+993) ismert aktív beteg van az országban. 134 (+4) beteg állapota súlyos, közülük 49 (+7) van lélegeztetőn, 102 (+11) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 354 (+3) halálos áldozata van a járványnak, és 18 814 (+201) beteg gyógyult meg.


Több ezer bejelentés érkezett szombat reggel a jeruzsálemi rendőrségre, hogy lövések hallatszottak városszerte. A rendőrség közleménye szerint a bejelentett “lövöldözések” forrása Kelet-Jeruzsálem volt, ahol a lakosok tűzijátékkal ünnepelték a tanév, és az érettségi vizsgák befejeztét.

Ugyanez Hebronban:


Több arab közösség bojkottot hirdetett az El Arz názáreti tahini gyártó cég ellen, amiért az egy arab LMBTQ ifjúsági segélyvonalat támogat. “Mi, az El Arz tahini család tagjai egyformán szeretünk minden embert, nemre, bőrszínre, vallásra, szexuális orientációra és identitásra való tekintet nélkül.” Teljes cikk


Az izraeli határrendészet két katonája péntek reggel megsérült, amikor erőszakos lázadás tört ki a biztonsági erők és egy csapat izraeli szélsőséges telepes között a somroni Jitzhar melletti illegális előőrsön.


Izraeli katonák lelőttek Ciszjordániában egy palesztint, aki a hadsereg szerint gyújtópalackokat dobott feléjük; palesztin tisztségviselők azonban tagadták ezt, és azt közölték, hogy a férfi csupán arra sétált. Teljes cikk


A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet katonai szárnyának, az Izz ad-Dín al-Kaszám Dandárok haditengerészeti kommandósait felügyelő vezető tisztje megszökött az övezetből, miután felmerült a gyanú, hogy Izraelnek dolgozik. A 12-es csatorna által idézett palesztin média források azt állították, hogy a tiszt, az Izraeli Védelmi Erők hajóján szökött meg egy laptoppal, készpénzzel, megfigyelőberendezésekkel és „titkos, veszélyes dokumentumokkal”.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.