Lemondott a korona ellen harcoló tábornok • Mégis nyitva maradnak az uszodák? • Zuhan a Likud népszerűsége

Juli Edelstein egészségügyi miniszter 11 nappal ezelőtt ígérte meg, hogy kinevez egy felelőst a koronavírus-járvány elleni harc összehangolására és irányítására. Roni Noma nyugalmazott tábornok volt a legfőbb jelölt, miután már bebizonyította képességeit az első hullám idején, amikor átvette Bnei Brakban az irányítást, és sikeresen visszaszorította a pandémiát. Szombat este Noma bejelentette visszalépését a feladattól, több napos intenzív tárgyalás után a miniszterelnöki hivatallal, melyekben jogköröket próbált biztosítani – hiába – munkája végzéséhez. A jelenlegi jelölt Gadi Ejzenkot volt vezérkari főnök.


A közvélemény-kutatások szerint zuhan Netanjahu és a Likud népszerűsége a járvány kezelésének hiányosságai miatt. Jelenleg 60% elégedetlen Netanjahu teljesítményével, és 61 mandátumra csökkent a jobboldali tábor mandátumainak száma a májusi 64-ről – ha most rendeznék a választásokat.


A korona-kabinet ma újra ülésezik. Délután egy órára ígérik a döntést a tegnap heves vitát kiváltott kérdésben, hogy újra megnyitják-e a konditermeket és uszodákat, miután vizsgálatok szerint az ottani fertőzések mértéke nem igazolja bezárásukat, a gazdaságra tett negatív hatásával szemben.


A gazdasági miniszter bejelentése szerint mintegy négyszázezer kis- és magánvállalkozó kap e-hét szerdáig gyorssegélyt a bankszámlájára. Ezt a juttatást azok kapják meg, akik az első, második és harmadik lépcsőben már részesültek segélyben. Elemzők felhívják a figyelmet, hogy az a megkötés, mely szerint aki nem vesztette el a százalékosan kikötött bevételeit, annak vissza kell később fizetnie a segélyt, sokakat arra késztethet, hogy mesterségesen csökkentsék bevételeiket, például részleges bezárással. A hét folyamán döntés születhet ennek a mellékhatásnak a kiküszöbölésére.


Sztrájkkal fenyegetnek az ápolók, mert nem bírják már elviselni a második koronahullám miatti túlmunkát. Jelenleg 759 ápolónő és ápoló karanténban van a fertőzés gyanúja miatt, az ő munkájukat is nekik kell végezni. Elsődleges követelésük új munkaerő felvétele.


A Magyar Kormány piros, sárga és zöld kategóriákba sorolta az országokat. Izrael a piros csoportba került. Ez a beutazás engedélyezése szempontjából fontos. Teljes cikk


Az izraeli koronafertőzések száma vasárnap estére 38 670-re emelkedett, ami előző este óta 1207 új megbetegedést jelent, így jelenleg 19 300 (+1005) ismert aktív beteg van az országban. 151 (+17) beteg állapota súlyos, közülük 47 (-2) van lélegeztetőn, 108 (+6) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 362 (+8) halálos áldozata van a járványnak, és 19 008 (+194) beteg gyógyult meg.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.