Netanjahu-ellenes tömegtüntetés • Teljes vesztegzár fenyeget • Kidobják a csokit a reptéren • Régi koleszterin-gyógyszer a korona ellen?

Szerdán 1718 új korona-fertőzöttet találtak, a 23867 teszt 5,6 %-a bizonyult vírushordozónak. 183 súlyos beteg, 56 lélegeztetőgépen tartott Covid-19-es, és 529 kórházban ápolt páciens volt ezen a napon. Négyen haltak bele a koronavírusba szerdán. A legfrissebb helyzetet itt lehet nyomon követni az egészségügyi minisztérium honlapján. Minden eddiginél magasabb Izraelben a koronavírus-fertőzöttek számának napi növekedése. A járványügyi helyzet romlása ellenére hétfőn egy parlamenti különbizottság több könnyítést engedélyezett, egyebek közt az edzőtermek és az uszodák újranyitását is. Teljes cikk


Kedd este több ezren tüntettek Jeruzsálemben a korrupció és Benjamin Netanjahu ellen a francia forradalom, a Bastille megrohanásának évfordulóján. A tüntetést “bevesszük a Balfourt” jelszóval hirdették meg a Balfour utcai miniszterelnöki rezidenciához. A tömeg több órás vidám hangulatú és igen zajos skandálás és dobolás után “sétára” indult a városban. Több helyen összeütközésbe kerültek a rendőrökkel, akik az este végére ötven demonstrálót letartóztattak, nyolcuk fogva tartását meghosszabbították. Viharos éjszaka volt Jeruzsálemben. Egyes híradásokban úgy szerepelt, mint olyan tüntetés, mely kicsúszott a kontroll alól, és anarchiába torkolt. A helyszínen járt tudósítónk viszont egy rendkívül jó hangulatú, erőteljes, de békés tiltakozás részese volt, rengeteg fiatallal, akik valószínűleg az egyetemek diákjai közül kerültek ki.


Ha csak csoda nem történik, hamarosan teljes vesztegzárat rendelnek el Izraelben a koronavírus megállíthatatlannak tűnő terjedése miatt – jelentette be Juli Edelstein egészségügyi miniszter. Edelstein elutasította azt a bírálatot, miszerint az okozta a válságot, hogy a kormány nem készült fel a koronavírus elterjedésének második hullámára, vagy hogy a vesztegzár a hatóságok kudarcának elismerését jelentené. A koronakabinet ülésén Beni Ganz védelmi miniszter kifogásolta az újabb szigorítások ajánlását, mert szerinte előtte várni kellene egy hetet, hogy megtudjuk, hatékonyak voltak-e a legutóbbi korlátozások. Izhar Saj tudományos és technológiai miniszter azt javasolta, hogy az egy hetes újabb teljes, országos vesztegzár helyett a kormány mérlegelje a csak esténkénti és hétvégi zárlatot, hogy az újabb korlátozások gazdasági következményeit a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék. A kabinet egyelőre nem tudott újabb szigorításokról dönteni ezen tiltakozások miatt.


A Likud egyik vezetője azzal vádolta meg Beni Ganzot, hogy “vesztegzárhoz vezeti az országot”. A Kék-Fehér válasza: Netanjahu menekül a felelősség elől. “Netanjahu dühös Beni Ganzra és a Kék-Fehérre, akik politikai okokból meghiúsítják a betegség megállításához és az életmentéshez szükséges lépéseket. A Kék-Fehér felelőtlensége elkerülhetetlenül a teljes vesztegzárhoz, és ennek szükségtelen gazdasági következményeihez vezet” – próbálta a Likud vezér a Kék-Fehéret okolni a válságért, noha a koronajárvány kezelését mindeddig Benjamin Netanjahu vezette, elutasítva minden olyan kísérletet, amely kijelölt volna valakit ennek a kérdésnek a kezelésére, átadva neki valós jogköröket. Legutóbb két napja utasította el egy tábornok ezt a “korona-cár” feladatkört, miután a miniszterelnöki hivatallal folytatott alkudozásai eredménytelenek voltak, mert nem adtak át neki semmiféle jogkört a válság kezeléséhez. “Ahelyett, hogy lerázza magáról a koronaválság kezelésének felelősségét, Netanjahunak inkább hagynia kellene, hogy a védelmi minisztérium irányítsa a vírus elleni harcot” – szólt a Kék-Fehér válasza. “Inkább arra kellene koncentrálni, hogy átutalják a pénzt az önálló vállalkozók számlájára, akik még mindig erre várnak. Vannak, akik velük foglalkoznak, és vannak, akik a felelősség elől menekülnek” – üzenték a közösen kormányzó Likudnak a Kék-Fehér legújabb szóbeli csatájában.


Az amerikai Moderna cég – melynek igazgatója egy ex-izraeli – szerdán beszámolt a koronavírus ellen kifejlesztett oltás tesztelése második szakaszának eredményeiről. A jelentés szerint a kísérlet kimutatta, hogy a vakcina használata biztonságos, és a vakcina immunválaszt váltott ki a beoltott 45 önkéntesnél. A kísérletben részt vevő önkénteseknél a vírus elleni antitestek szintje jóval magasabbra emelkedett, mint a koronában szenvedő gyógyultaknál. Az önkéntesek egyikénél sem találtak súlyos mellékhatást, de a beoltottak fele fáradtságról, fejfájásról és izomfájdalomról számolt be.
Hamarosan megkezdődik a vizsgálat következő szakasza, melyben az oltást 30 000 embernek adják be.


A jeruzsálemi Héber Egyetem és az amerikai Mount Sinai Medical Center kutatói szerint egy széles körben ismert és alkalmazott koleszterinszint-csökkentő gyógyszer egyszerű megfázássá mérsékli a koronavírus hatásait. A tudósok szerint a vérsejtekben a túlzott zsírok kezelésére használt gyógyszer hatékonyan csökkenti a koronavírus súlyosságát. Jakov Nahmias professzor és a Mount Sinai Orvosi Központban dolgozó Dr. Benjamin Tenoever szerint az FDA által jóváhagyott “Fenofibrate” (Tricor) nevű gyógyszer – amelyet általában magas koleszterinszint kezelésére használnak – a COVID-19 hatásait egyszerű megfázássá változtatja, “mintha egy dugót kihúznának egy kádból”, a légutakat eltömítő gócokat kiüríti a tüdőből. A kutatásban felhasznált különféle tüdőmintáknál a gyógyszer szinte teljes egészében képes volt kitörölni a vírust a kezelést követő öt napon belül.


Bürokratikus szabályok miatt megsemmisítik a duty free bolt csokoládéit, ahelyett, hogy a rászorulóknak adnák. A Ben Gurion repülőtér egyik duty free üzlete, a James Richardson kénytelen megkezdeni több ezer termékének a megsemmisítését, noha a cég a még le nem járt szavatosságú termékkészletét eredetileg el akarta adományozni. A vámszabályok értelmében azonban ha belépnek Izrael területére, akkor vámkötelessé válnak a termékek, azaz a cégnek veszteségei mellett még adót is kellene fizetne értük. Így az az abszurd helyzet állt elő, hogy az árut megsemmisítik, ahelyett, hogy eljutna a rászorulókhoz.


A koronavírus miatt kialakult helyzet okán módosították a légitársaságokat kötelező fogyasztóvédelmi jogszabályokat. A kneszet olyan módosítást hagyott jóvá, ami eltörli a törölt vagy módosított járatok miatti kártérítést (ennek összege a távolságtól függően 1200 és 3100 sékel volt) viszont előírja a jegyár a törlést követő 90 napon belüli kötelező, automatikus visszatérítését. A törvénymódosítás már a napokban hatályba lép, tehát a légitársaságok augusztustól kötelesek a visszafizetéseket elkezdeni. Csak az El Al várhatóan 400 millió dollár értékben tartozik az eladott jegyekért.


Izrael legújabb kémműholdja tegnap este elkezdte sugározni az első képeket, közölte a védelmi minisztérium. „Egy héttel a sikeres felbocsátás után a mérnökcsapatok tegnap este aktiválták először az Ofek-16 felderítő műhold kameráit, és hihetetlen minőségű fényképeket töltöttek le a műholdról az Israel Aerospace Industries jehudi irányító központjába” – jelentette a minisztérium.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.