Ezrek vonultak az utcákra Netanjahu ellen tiltakozva

Ezrek vonultak az utcákra Izraelben szombaton, Benjamin Netanjahu miniszterelnök koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válságkezelő politikája ellen tiltakozva.

Jeruzsálemben, Tel-Avivban, de más nagyvárosokban is tüntettek a Fekete Zászlók mozgalom aktivistái Netanjahu ellen, akivel szemben korrupciós ügyek miatt indult eljárás. Az ügyben eljáró bíróság vasárnap ismét ülésezik.

A Tel-Avivban tüntetők korrupcióval vádolták a politikai vezetést, amely szerintük eltávolodott a néptől. Transzparenseket tartottak fel, amelyeken többek között „korona-diktatúra” és „létbiztonságot mindenkinek” feliratot lehetett olvasni.

Az izraeli kormányfő több milliárdos segélyprogramot mutatott be a járvány okozta gazdasági nehézségek mérséklésére, valamint egy minden izraelinek egyformán pénzt osztó új tervet. Sokan azonban elégtelennek, illetve hibásnak ítélték meg az intézkedéseket.

A bírálók elsősorban attól tartanak, hogy Izrael kiváló hitelminősítés-besorolását ronthatja a terv, mely tovább növeli az ország költségvetési hiányát a magas munkanélküliségi ráta mellett, amely jelenleg meghaladja a 20 százalékot.

Közben egyre növekszik a koronavírussal fertőzöttek száma. Péntekre virradóra az izraeli kabinet emiatt hétvégi korlátozásokat rendelt el. A többi között ismét szigorítottak a gyülekezési és a vendéglátóhelyekre érvényes szabályokon. Számos étteremtulajdonos azonban bejelentette, hogy dacolni fog az előírásokkal.

Az egészségügyi tárca közölte: eddig 49 365 ember szervezetében mutatták ki a vírust, akik közül négyszázan hunytak el a kórban. Ciszjordániában a palesztin egészségügyi hatóság adatai 8132 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 58.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI