Mégis nyitva lesznek az étternek, de hétvégén nincs vásárlás • Tüntetés lesz este • 2000 újabb ápolói állást harcoltak ki a nővérek • Korona gyorstesztet tesztelnek • Meghalt egy kocsiban felejtett kisfiú

Tüntetés Tel-Avivban - fotó: Kallos Bea

Kedden sincs “korona cár”, aki a válságot kezelné, továbbra sem emelik ki a zsúfolt lakásokból a vírushordozókat (67 %, több mint kétharmad otthon kapja el), továbbra sem szervezték meg a fertőzési lánc felgöngyölítését, viszont csökkentették a tesztelést. Benjámin Netanjahu kedd este egy jogkörét növelő törvényt szavaztat meg a kneszetben, amely megszünteti a kneszet koronabizottságának felügyeletét – ez a bizottság vonta vissza a fertőzés terjedése szempontjából fölösleges uszoda-bezárásokat, és megkérdőjelezte az éttermek bezárását is. Ezenkívül a tervbe vett új “koronatörvénnyel” Netanjahu korlátozhatja és megakadályozhatja az alapjaiban hibás, teljesen következetlen és az országnak súlyos gazdasági károkat okozó lépések elleni tiltakozást, betilthatja a tüntetéseket is. Miközben minden szakember a hatalom megosztásának szükségességét hangsúlyozza a hatékony járványkezelés érdekében, Netanjahu hatalma még nagyobb koncentrációján dolgozik. A diktatúra irányába tett újabb lépés elfogadásának idejére tiltakozás készül, amely a Balfour utcai rezidenciától indul este 7-kor, hogy 8-ig a kneszethez meneteljen, ahol a demonstrálók a képviselők tudomására hozzák nemtetszésüket. Aki kevesebb kaotikus, dilettáns kapkodást, és életünket keserítő fölösleges bezárást, és több hatékony vírusellenes lépést szeretne, az csatlakozzon a tiltakozáshoz.


Össze-vissza intézkedések történtek korona ügyben. Hajnali ötkor bezártak az éttermek a kormány múlt heti döntése alapján, de az egészségügyi minisztérium fertőzési helyszín adatai alapján a kneszet koronabizottsága úgy döntött, hogy ismét kinyithatnak, de csak 50 vendéggel, 30 teraszon, és 20 belül elhelyezett étkezővel, a minisztérium követelése alapján függetlenül az étterem nagyságától. A kérdésben a szokásos hatalmi harc folyt, Netanjahu a döntés jogát követeli magának, de a jelenlegi törvények szerint a kneszet koronabizottsága felülbírálhatja a kormány lépéseit. Ezért a kormányfő a bizottság élén álló, és mellesleg likudos Jafit Sasa-Biton elmozdításán dolgozik. Korábban menesztették a Netanjahu-féle pánikszerű és ötletelő válságkezelést szintén bíráló bizottsági elnököt, a Jes Atidhoz tartozó Ofer Shelahot is.


A jelenleg érvényes korlátozások:
– Közösségi összejövetelek: maximum 10 résztvevőig zárt térben, és 20-ig szabadtéren
– Imaházak: maximum 10 ember egy helyiségben
– A bevásárló központok és a plázák zárva tartanak a hétvégeken
– Közértek, élelmiszer boltok, pipere cikkeket árusító hálózatok megszorítások nélkül üzemelhetnek
– Ismét látogathatóak az uszodák és a tengerpartok, de bezárták a konditermeket, miközben sportolhatunk közösen a szabadban


Az izraeli mentőszolgálat, a Mada és az izraeli Vöröskereszt egy olyan új koronavírus-tesztet vizsgál, amely tizenöt percen belül jelzi az eredményt. A tizenkettes tévé reggeli adásában a nézők megtekinthettek egy tesztelést ezzel az új eszközzel. Az egyszerű, kisebb doboz méretű, hordozható készüléket a remények szerint hamarosan olyan helyeken vetik be, ahol mindennél fontosabb a gyors vizsgálati eredmény. Ilyenek az idős otthonok, a katonaság, és a légi forgalom szeptember elejére halasztott újraindításakor is fontos szerepet játszhat majd a találmány.


Joav Galant oktatási miniszter bejelentette, hogy szeptember elsején megkezdődik az új tanév. Galant a pénzügyminisztériummal közösen egy különleges bizottságot hoz létre a tanév megkezdésének zökkenőmentes lebonyolítására. A 12-es tévé szerint a kicsik “kapszulákban”, térben is állandó helyen, kiscsoportokban tanulnak majd, a nagyobbak pedig távoktatásban vesznek majd részt heti egyszeri iskolalátogatással, amennyiben tovább tart a járvány a jelenlegi mértékben.


Tragédia történt Dimonában. Ismét meghalt egy négyéves gyermek, akit szülei bent felejtettek az autóban a családi programról hazatérőben. Idén ez a harmincegyedik haláleset, az utóbbi tíz évben közel nyolcszáz hasonló eset történt, amikor különböző járművekben felejtett gyermekeket kellett kimenteni.


Véget ért a nővérek és az ápolók sztrájkja, a kormány kétezer új ápolói állást biztosít az egészségügyi intézményekben. Viszont továbbra sem sikerült megállapodni a sztrájkoló szociális munkásokkal, akik bérük rendezését, és a betöltetlen állásokra új munkaerő felvételét követelik.

***

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.