Este 5-től hétvégi korlátozások lépnek életbe • Tüntetőket oszlatott a rendőrség • Zuhan a Likud népszerűsége

Ismét vízágyúkkal verte szét a rendőrség a csütörtök esti Netanjahu- és korrupcióellenes tüntetést a kormányfői rezidenciánál Jeruzsálemben, melyen mintegy 4 ezren vettek részt, főként fiatalok. Ezúttal velük szemben körülbelül kétszáz Netanjahu-párti, főként középkorúakból álló tömeg is megjelent a fél nyolckor kezdődött tüntetés elején, akiket a rendőrség “senki földjével” különített el a Netanjahu távozását követelőktől. A rendőrség őrizetbe vett 55 demonstrálót. Képriportunk


Az új korona-projektvezető irányt vált: Roni Gamzu professzor igyekszik visszaállítani az egészségügyi válság kezelésében megingott közbizalmat. Nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az általa követni kívánt stratégia szerint egész addig nem lesz szükség újabb lezárásokra, amíg az orvosi ellátórendszer tartani tudja az ütemet. A fertőzési láncok gyorsabb és fokozottabb felderítésével és új módszerek bevezetését tervezi gátját állni a növekvő megbetegedési rátának.


A bevásárlóközpontok, mallok lázadása. Az ágazat vezetői bejelentették, hogy a bezárást elrendelő szabályok ellenére is nyitva tartanak az egész hétvégén. Az eddigi bejelentés szerint a bevásárlóhelyek, -központok zárva tartanak péntek délután 17:00-tól vasárnap reggelig. Ezen rendelkezés vonatkozik az edzőtermekre is. Izraelben több mint egymillióan rendelkeznek valamely kondicionálótermi tagsággal.


A hétvégén is engedélyezetten látogathatóak az alábbi helyek: tengerpartok, uszodák, éttermek (20 főig bent, és további 30 vendég nyitott területen), családi és turisztikai attrakciók, imaházak (10 résztvevőig).

- Hirdetés -

Tegnap a Védelmi-, a Külügyi- és az Egészségügyi Minisztérium közös közleményben jelentette be, hogy Indiával közösen már a jövő hét folyamán nagyszabású, sok-résztvevős kísérletbe kezdenek olyan újonnan kifejlesztett technológiák tömeges kipróbálására, amely lehetővé teszi egy percnél rövidebb idő alatt a koronavírus-hordozás kimutatását. Hétfőn az El Al izraeli tudósok kíséretében szállítja a technológiai eszközöket Indiába.


A Tizenhármas csatorna felmérése szerint ha ma lennének a választások, a 120 fős parlamentben az alábbi módon oszlanának el a mandátumok: Likud (Benjamin Netanjahu) 31, Kék-Fehér (Kahol-Lavan – Beni Ganz) 11, Jes Atid (Van JövőJair Lapid) 19, Jamina (Jobbra – Naftali Benet) 16, Közös Lista (Resima Mesutefet – Ayman Uda) 15, Izrael Beitenu (Izrael a Hazánk – Avigdor Liberman) 8, Merec (Nitzan Horowitz) 7, Jahadut Hatora (Egyesült tóra párt – Jakov Litzman) 7, Sasz (Arie Deri) 6. A HaAvoda (Munkapárt), a Geser (Híd), Dereh Erec nulla mandátummal nem jutna be a parlamentbe.

A felmérés szerint ismét patthelyzet alakulhatna ki 60 “jobboldali” és 52 “balközép”, illetve az Izrael Beitenu plusz 8 mandátumával. A felmérés nem vette számításba a Lapid, Benet és Liberman közt újonnan kialakulóban lévő szövetséget, mely végleg felrúgja a szokásos és a Likud által sulykolt retorikát a pártok jobb- és baloldali besorolását illetőleg.


Az átnevelő terápiák betiltásáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be az ellenzék. A javaslatot a kormányzó pártszövetség két tagja is támogatta, ezzel a parlament előzetesen megszavazta a jogszabályt. A közel-keleti országok közül így elsőként Izraelben tiltják be az átnevelő terápiákat. Teljes cikk

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból
- Hirdetés -