Gamzu: a vírus-tesztek számát napi 60 ezerre növeljük

Roni Gamzu professzor programja bemutatásakor Jeruzsálemben, 2020. július 28. - fotó: Amos Ben Gershom / GPO
Roni Gamzu professzor programja bemutatásakor Jeruzsálemben, 2020. július 28. - fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Az újonnan kinevezett COVID-19 projekt-koordinátor, vagyis a járvány letörésére alakított egyfajta parancsnokság vezetője Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Juli Edelstein egészségügyi miniszter jelenlétében vázolta a “Magen Jiszrael” (Izrael védője) névvel jelzett tervcsomagjának főbb vonalait.

Roni Gamzu orvosprofesszor kijelentette: nem hoznak ésszerűtlen intézkedéseket, és a lakosságot partnernek tekintik a koronavírus letörését célzó küzdelemben.

Az új “korona-főnök” ígéretet tett rá, hogy minimumra csökkenti a lakosság fölösleges megterhelését, és minden eszközzel igyekszik elkerülni a teljes zárlat bevezetését.

A tervcsomag főbb pontjai:

— Gamzu igénybe veszi a hadsereg technikai és informatikai eszközeit a fertőzöttek és a velük érintkezésbe került személyek mozgásának az ellenőrzésére. 

— A vezérkari főnöktől kérte a Polgári Védelem (Pikud Haóref) megerősítését létszámban és felszereltségben, hogy hatékonyan ellenőrizhessék a maszkviselést, a kétméteres távolság megőrzését és más előírások betartását.

— Döntő fontosságú a “terjedési faktor” 1 alá szorítása, vagyis hogy az egyes fertőzöttek minél kevesebb személynek adhassák tovább a vírust. Ha ez például 1, akkor egy fertőzött 1 további személyt fertőzhet meg; ha viszont egy rendezvényen egyetlen fertőzött percek alatt 50 embernek adja tovább a vírust, akkor ez a szám 50… Ezért kritikus követelmény, hogy minél kevesebb ember legyen együtt zárt helyen.

— Az országot közlekedési lámpa mintára felosztja zöld, sárga és piros körzetekre. A legkevésbé fertőzött “zöld” településeken az önkormányzatok szabad kezet kapnak a járvány helyi kezelésére. A sárgával jelöltekre szigorúbb ellenőrzés vár, míg a “piros” településeken megerősítik és szigorítják a központi ellenőrzést. 

— Gamzu kijelentette: a lakosság mintegy 70 százaléka viseli előírásszerűen a maszkot, ami jó arány, de nem elég.

— Az eddig naponta végzett 20-25 ezer vírus-tesztet záros határidőn belül 60 ezerre (!) kívánja növelni, amihez a teszt-laboratóriumok számának növelésére, felszereltségük javítására és több alkalmazott munkájára van szükség.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.