Véres tüntetés Tel-Avivban • Netanjahu utolsó vacsorázik • Két izraeli színész is Emmy-díj jelölt

Erőszakba torkollott a keddi Tel-Aviv-i tüntetés, amely Amir Ohana belbiztonsági miniszter házától indult, s az utóbbi tüntetések rendőri brutalitása ellen tiltakozott. A Cinemateqnál “bibistáknak” nevezett Netanjahu hívek üvegekkel dobálták és öklökkel támadták a tüntetőket. Öt demonstrálót az Ichilov kórházba szállítottak sebesüléseik miatt. Egy tiltakozót (nem a “bibista” támadót!) letartóztattak, amikor egy követ visszadobott a támadók felé, és mint utóbb kiderült, egy civil ruhás rendőrt talált el. A történteket számos telefonkamera rögzítette.

Tüntetők a Dizengoff Centernél Tel-Avivban - fotó: Izraelinfo
Tüntetők a Dizengoff Centernél Tel-Avivban – fotó: Izraelinfo

Beni Ganz kora reggel közzétett nyilatkozatában elítélte a tüntetőkre támadókat, és elfogatásukat, megbüntetésüket követelte.


Kedden Rivlin felszólalt a tüntetők védelmében. Az államelnök szerint azokkal szemben, akik a tüntetők ellen erőszakot alkalmaznak vagy arra szólítanak fel, a jog legkomolyabb erejével kell fellépni. Teljes cikk


Óriás installációt állított ki 15 izraeli művész Tel-Aviv központjában, a Rabin téren “Utolsó vacsora” címmel. A kiállítást szervező művész Itay Zlait hasonló projektjei révén (a miniszterelnök arany szobra és Miri Regev Hamupipőke verziója) már ismert. Az installáció Netanjahut ábrázolja egy dugig teli asztalnál, amint egyedül ülve darabokra szeletel egy tortát – ami nem más mint Izrael nemzeti zászlaja. Teljes cikk


Kneszet képviselők mozgalma indult Miki Zohar Likud képviselő, a koalíció vezetője elmozdítására nagy felháborodást keltő lépése után, mivel menesztette hivatalából Sasa Bitont, a Korona-bizottság vezetőjét. Biton a parlamenti bizottság élén állt, és a bizottsági meghallgatások után a kormány kérésével ellentétes döntéseket is hozott (például a konditermek, uszodák megnyitása). Netanjahu ezzel a követeléssel kapcsolatban úgy fogalmazott: “A kérdés jelenleg nem időszerű”.


Két izraeli színész ünnepelte tegnap az idei, 72. Emmy-díj jelöltjeinek kihirdetését. Shira Haas és Amit Rahav a Netflix minisorozatában, az Unorthodoxban szerepelnek, amit a szeptemberben megrendezendő rangos díjra jelöltek a minisorozatok kategóriájában. Haast a legjobb színásznő szerepére is jelölték ebben a műfajban. Haas 1995-ben született és három éves korában veserákkal diagnosztizálták. A sok éves kemoterápia hatására visszamarad a növekedésben. Mára már nem csak egészséges, de sikeres színésznő is – aki mellesleg fizikai tulajdonságai révén sokszor a tényleges koránál fiatalabb lányokat, nőket alakít. Sok sikert Shira!

https://www.youtube.com/watch?v=-zVhRId0BTw#action=share

Egyre nehezebben birkóznak meg a koronavírus-betegek növekvő számával az izraeli kórházak, négy kórházban már beteltek a koronavírus-osztályok – jelentette kedden a helyi média. A legrosszabb helyzet az egyik legfertőzöttebb városban, Jeruzsálemben alakult ki. Teljes cikk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.