Fake a Netanjahut főbelövéssel fenyegető profil • Izraelben épül a világ egyik legnagyobb sótalanítója • A kneszet jóváhagyta a gazdaságélénkítő pénzügyi csomagot

Az egyes számú víztisztító Sorekban - fotó: IDE
Az egyes számú víztisztító Sorekban - fotó: IDE

Az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Unió hosszútávú kölcsönöket folyósító pénzintézete 150 millió eurós finanszírozási szerződést kötött az izraeli SNS IDE céggel, amelyből a Sorek fordított ozmózis technológián alapuló, tengervízből ivóvizet előállító projektet fogják megtervezni, felépíteni és működtetni. A beruházás célja 200 millió köbméter víz előállítása évente, amivel Sorek a világ egyik legnagyobb sótalanító üzeme lesz a világon.


A kneszet szerdán 68-0 arányban jóváhagyta Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Jiszráel Katz “csekk minden polgárnak” programjának második és harmadik olvasatát. A pénzügyi csomagból minden 18 év feletti izraeli egyszeri 750 sékel (65 ezer Ft) támogatásban részesül. Az első négy gyermek után gyermekenként 500 sékel (43 ezer Ft) támogatás jár, majd 5 gyermektől felfelé 300 sékel (26 ezer Ft).


Beni Ganz rotációs miniszterelnök és védelmi miniszter (Kék-Fehér) szerdán kijelentette, hogy a kétéves állami költségvetés iránti igényét továbbra is fenntartja, annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök (Likud) ellenzi, és fennáll annak a veszélye, hogy új választásokra kerül sor, ha augusztus 25-ig nem megy át a költségvetés.


Az újonnan kinevezett COVID-19 projekt-koordinátor, vagyis a járvány letörésére alakított egyfajta parancsnokság vezetője Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Juli Edelstein egészségügyi miniszter jelenlétében vázolta a “Magen Jiszrael” (Izrael védője) névvel jelzett tervcsomagjának főbb vonalait. Teljes cikk


“Nem engedjük, és határozottan fellépünk az erőszak, a vandalizmus vagy a lakosságot és a rendőrséget sértő megnyilvánulások ellen” – nyilatkozta a tel-avivi demokrácia mellett tüntetők kedd éjjeli bántalmazására reagálva szerdán Moti Kohen, az izraeli rendőrség megbízott főparancsnoka. Öt sebesült demonstrálót kórházba kellett szállítani. Teljes cikk


 A Facebook megvizsgálta, és fake-nek, hamisnak találta a Benjamin Netanjahut állítólagosan fenyegető profilt. A nem létező személy hamis profiljának állítólagos, Netanjahut fejbelövéssel fenyegető bejegyzésére hivatkozva tett egyenlőséget Netanjahu az őt és családját állítólag fenyegető baloldaliak, és a kedd esti kormányellenes tüntetésen a demonstrálókat botokkal, paprikasprével, üvegekkel megtámadó jobboldaliak közé, akiknek az akciója nyomán öten kórházba kerültek. A miniszterelnöki hivatal nem kívánta kommentálni a yneten megjelent értesülést.


Az Egyesült Nemzetek ideiglenes Libanoni Erői (UNIFIL) szerdán közölte, hogy vizsgálják a hétfői incidenst, mely során az izraeli hadsereg szerint egy Hezbollah-terrorsejt megkísérelt határon átnyúló támadást végrehajtani.


A fiatal keselyű anyja meghalt, miután nagyfeszültségű vezetékkel ütközött. A Természetvédelem és Parkok Hatósága egy drón segítségével etette az árvát. A madár kedden befejezte szárnypróbálgatásait, és új útra indult. Teljes cikk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.