Megdőlt a napi korona-halálozási rekord Izraelben • Netanjahu a ramlei piacon sétált

Rekordot döntött a koronavírus-járvány miatt a halottak napi száma keddre Izraelben: 15-en haltak meg a ragály miatt.
Velük 561-re nőtt a járvány halottainak száma a 8,7 millió lakosú országban. Az ezt megelőző rekord 14 eset volt, melyet múlt hét szombaton jegyeztek fel.
Keddre 24 óra alatt 1768 újabb, bizonyítottan koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, akikkel az összes eset február vége óta 76 ezer fölé emelkedett. Jelenleg 750-en vannak kórházban, 341 beteg – azaz csaknem minden második koronavírussal fertőzött páciens – állapota nagyon súlyos.


Ma ismét ülésezik a korona-kabinet. A Gamzu professzor vezette csapat a gócpontok feltárásával párhuzamban helyi lezárásokat követel, míg a Netanjahu vezette Likud a teljes zárlat híve, melyet a tanév megkezdése előtti két hétre vezetne be. Elemzők szerint e lépésnek semmilyen más indítéka nem lehet, mint hogy Netanjahu így próbálja megállítani a kormányzása ellen tiltakozók tüntetéssorozatát.


Haszan Diav, Libanon miniszterelnöke a következőket nyilatkozta a tegnapi robbanással kapcsolatban: Először küzdjünk meg a tragédiával, a halottakkal és a sérültek ellátásával, de azután ígérem, hogy nem lépünk túl az eseten, és megtaláljuk a felelősöket.
Izraeli szakértők szerint egyelőre nem megjósolható, hogy a Hezbollah – érzékelve a libanoni lakosság elkeseredettségét – a koronavírus miatt már amúgy is összeomlás szélére sodródott gazdasági helyzet miatt inkább meghúzza magát, vagy kihasználva a történteket eszkalálja a helyzetet a nyugati határaiknál.


Libanonban a történtek kapcsán sokan felvetik, hogy nem volna szabad tovább tűrniük, hogy a Hezbollah sűrűn lakott városokba telepítse rakétáit, fegyverraktárait.


Az izraeli kormány az ENSZ, a UNIFIL és Franciaország közvetítésével humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak. Az izraeli hadsereg szóvivője úgy nyilatkozott, hogy most félre kell tenni a két ország közötti konfliktust. Reuben Rivlin, Izrael állam elnöke pedig a Twitteren üzente meg: „Osztozunk a libanoni nép fájdalmában ezekben a nehéz időkben, és segítő kezet ajánlunk neki.”
A segítség elsősorban orvosi eszközöket és a mentéshez szükséges felszerelést foglalná magában, de vizsgálják a lehetőségét, hogyan lehetne a hadsereg mentőalakulatát is Bejrútba küldeni. Több észak-izraeli kórház jelezte, hogy készen állnak arra, hogy sérülteket fogadjanak be.
Ez a földrajzi közelség miatt logikus lépés, azonban nem biztos, hogy Libanon – a két ország közötti konfliktus miatt – elfogadja a felajánlott segítséget. Teljes cikk


Az izraeli hatóságok 2016-ban az asdódi kikötőben lefoglaltak egy hatalmas, a Gázai övezetbe irányuló ammónium-klorid szállítmányt – ez a Bejrútban felrobbant ammónium-nitrát édestestvére, mindkettő műtrágyák és/vagy rakétaüzemanyag alapanyaga. A Sin Bet gyanút fogott egy olyan nagy sómegrendelés miatt, amelyet egy olyan gázai importőr vett, akit kapcsolatba hoztak a Hamász katonai szárnyával. A Nitzana átkelőnél a tisztviselők négy tonna ammónium-kloridot találtak zsákokban, amelyeket sóban temettek el. Az ammónium-klorid kettős felhasználású anyag, és annak Gázai övezetbe történő bejutásához engedély szükséges.


Benjamin Netanjahu kedden Ramléba látogatott, ahol a piacon sétált, s betért swarmát venni egy vendéglőbe, ahol egy kétszáz sékelessel fizetett. A városban élő elszánt hívei harsány üdvözléssel fogadták, s megígérték, hogy pénteken a Balfour utcába mennek “megvédeni”. Távozásakor utánakiabáltak, hogy “halál a baloldaliakra”, s erre semmit sem reagált. Ezt a részt kivágták a látogatásról készített videóból, és szóvivője útján azt állította, hogy nem hallotta. Minden izraeli miniszterelnökének az eredeti, vágatlan felvételek tanúsága szerint hallania kellett a közelség és a hangerő miatt, hacsak nem súlyos halláskárosult.
Nem világos a látogatás célja. Az elmúlt években a kormányfő csak kampányidőszakban látogatott el a piacokra, ahol az árusok hagyományosan legkomolyabb hívei, de a jeruzsálemi Mahane Jehuda piac zöldségesei bejelentették, hogy a koronavírus kezelése miatt elfordultak tőle.


A Palmachim strandnál a tengerparton a tengerbe tartanak az éjjel frissen kikelt teknős-bébik. Mostantól megkezdik önálló életüket, szorítsunk nekik, hogy minél többen megérhessék a felnőttkort, életben maradjanak közülük.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.