A tiltás ellenére: ezrek a haszid esküvőn • Anyatejbank nyílik • Megszűnnek a hétvégi korlátozások

Ohad Hami tudósító a következőket nyilatkozta a tegnapi bejrúti robbantással kapcsolatban a 12-es tv csatorna reggeli adásában: “A várható következményekkel kapcsolatban valószínűnek tartom, hogy a történtek befolyásolni fogják a Hezbollah helyzetét, mivel e szervezet rengeteg fegyvert, robbanóanyagot halmozott fel sűrűn lakott településeken, és a közvélemény az események lecsengése után várhatóan követelni fogja ezen raktárak áthelyezését. Teljes cikk


Izraelben egy eddig ismeretlen kezdeményezésről szóló megállapodást írt alá az Egészségügyi Minisztérium a MADA-val (izraeli mentőszolgálat). “Anyatejbank” létrehozásával csatlakozunk a világ vezető országaihoz. Mint azt az Egészségügyi Minisztérium illetékesei, valamint gyakorló orvosok elmondták, ezzel a súlyosan veszélyeztetett kora- és újszülött csecsemők biztonságos, szigorú szabályok szerint ellenőrzött anyatej szükségletének zavartalan ellátását tudják biztosítani.


Juli Edelstein egészségügyi miniszter kedden közölte, hogy Izrael visszavonja a nem alapvető fontosságúnak ítélt vállalkozások hétvégi bezárására vonatkozó rendeletet, hozzátéve, hogy a lépés felesleges volt és csak ártott a lakosságnak. „Nincs bizonyíték arra, hogy bárkin is segítene, és véleményem szerint a lakosság károsításán kívül semmit nem eredményez” – mondta. Edelstein hozzátette, hogy az elmúlt hetekben 200 orvos, 2000 ápoló és 750 egészségügyi alkalmazott számára nyílt betöltendő állás, amit „lenyűgöző eredménynek” nevezett.

A korona-kabinet új rendelkezései, melyek az éjszaka folyamán születtek, a következők:
– A hétvégi korlátozások teljes törlése;
– A Gamzu professzor által kidolgozott védekezési modell elfogadása;
– Kulturális rendezvények engedélyezése nyitott területen a zölddel jelzett városokban;
– Zöld jelzés augusztus tizenhatodikától a nemzetközi légi közlekedés megindítására. Teljes cikk


A 12-es csatorna riportja szerint ezrek vettek részt a Belz Haszid közösség vezetője unokájának esküvőjén szerda este Jeruzsálemben, megszegve a koronavírus megfékezése érdekében bevezetett korlátozó rendeleteket. A kormányzati rendeletek a beltéri összejöveteleket 10 főre, a szabadban pedig 20 főre korlátozzák.


Miután a törvényhozók összegyűjtötték a szükséges 40 aláírást, amely megköveteli a miniszterelnök részvételét, szerdán kezdetét vette „Netanjahu és a kormány megdöbbentő kudarca a koronavírus-krízisek kezelésében” című ülésszak a Kneszet plenáris ülésén. Az ellenzéki képviselők egymást követve szólaltak fel, kritizálva Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.


A tel-avivi városházára szerda este a szolidaritás jeleként a libanoni zászlót vetítették ki, egy nappal azután, hogy hatalmas robbanás rázta meg Bejrútot, több mint 100 ember halálát okozva és ezreket megsebesítve. „Ma este a városháza a libanoni zászló színeiben fog világítani. Az emberség minden konfliktus elé helyezendő, és a szörnyű katasztrófát követően szívünk a libanoni néppel van” – írta Ron Huldai a város polgármestere Twitteren.


Szerdán megkezdte működését a hadsereg “Alon” (korona-) egysége a Hátországvédelmi Parancsnokság ramlei bázisán. Több mint 2000 katona nyújt segítséget az epidemiológiai vizsgálatokban és minden egyéb szükséges tevékenységben. Az egység parancsnoka Nissan Davidi, tartalékos vezérőrnagy, aki nyugdíjba vonulása előtt a vezérkar logisztikai parancsnokságának vezetője volt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.