Israel Hemed festő nyerte idén a Tel-Aviv Múzeum Shiff-díját

Israel Hemed festő nyerte idén a Tel Aviv Múzeum Shiff-díját. A rangos elismerést, ami 10 ezer dollár pénzjutalommal és egyéni kiállítással jár, évente ítélik oda a legjobbnak tartott figuratív, realista stílusban alkotó izraeli művésznek.

Hemed homoszexuális (queer) festő, 1975-ben született és Netanján él. Hemed nem tanult képzőművészetet, jogi diplomája van.

A zsűri a következőkkel indokolta a választást: “Israel Hemed portrékat rajzol, többnyire férfiakról, akikkel véletlenszerűen találkozik. Az intenzív képi kifejezés révén festményei egy átmeneti találkozást állandósult örökkévalósággá rögzítenek. Mint festő, vágyakozva szemléli festményeinek tárgyát, alaposan kidolgozza a portréit, de mégsem sajátítja ki őket magának. Az életerő, valamint a festményeibe öntött érzelmi és erotikus intenzitásnak köszönhetően festményeinek tárgyai nem válnak objektekké. Éppen intenzív jelenlétük az, ami megfoghatatlanná teszi őket. A képzeletben vannak jelen – a képzeletből tűnnek tova.”

Hemed néhány festménye itt látható >>

Az elmút években a következő művészek nyerték el a Shiff-család mecénási díját:

Amnon David Ar 2008 / Mia Zer 2009 / Eran Reshef 2010 / Orit Akta Hildesheim 2011 / Eldar Farber, Sigal Tsabari 2012 / David Nifo 2013 / Leonid Blacklev 2014 / Ofer Rotem 2015 / Fatma Shenan 2016 / Matan Ben Canaan 2017 / Samah Shehadeh 2018 / Tigist Yosef Ron 2019

ישראל חמד הוא זוכה פרס שיף לאמנות 2020 - מגזין פורטפוליו
“Tej” – Israel Hemed

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.