Életveszélyesen megfenyegették a szatírikus tévésorozat, a “Hajehudim baim – Jönnek a zsidók” készítőit

A “Hajehudim baim – Jönnek a zsidók” szatirikus tévésorozat színészei és a készítő Kan köztelevízió társaság feljelentést tettek a rendőrségen életveszélyes fenyegetés és erőszakra felbujtás miatt. A műsor készítői a közösségi médiában és telefonüzenetekben több száz káromló, fenyegető üzenetet kaptak az elmúlt napokban. Ugyanakkor a sorozat sugárzása ellen tüntetők engedélyt kaptak arra, hogy a tévéstúdió előtt tüntessen maximum 1500 ember.

A műsor, amely (ön)kritikus és fergetegesen humoros szemszögből foglalkozik az Ószövetség (és Izrael állam mindenkori történetének) ismert alakjaival és történeteivel, heves kritikát és vitát váltott ki, leginkább a vallásos-konzervatív nézők körében.

Két héttel ezelőtt az Oktatási Minisztérium eltávolította a sorozat két linkjét a minisztérium weboldaláról, az ortodox Sasz párt követelése miatt. Becalel Smutrich parlamenti képviselő panasszal élt a Legfőbb Ügyésznél és arra hivatkozott, a műsor a Btk. 173. paragrafusában meghatározott bűncselekményi tényállást is kimeríti, mert vallásos érzelmeket és meggyőződést sért.

A sorozat producere, a Kan közszolgálati tévétársaság nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy “a sorozat sikeres és jó minőségű szatíra. A véleménynyilvánítás szabadsága és a kreativitás , valamint a humoros önkritika mindennél fontosabb értékek a közszolgálati műsorszolgáltatásban. Folytatjuk küldetésünket, hogy független közmédiát szolgáltathassunk a közönségnek!”

Link a sorozathoz:

https://www.kan.org.il/program/?catid=47

https://kanapi.media.kan.org.il/Players/ByPlayer/V1/ipbc/S0278287_1_5e89e1f0667d/HLS

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.