Izrael piros, és nincs utazás • Netanjahu ismét választásokba viszi az országot • Lufi-terror már megint • Vadul a kulturkampf

“Szerdán törvényjavaslatot terjesztünk be, amely megtiltja a büntetőjogi vádakkal rendelkező személyeknek kormány alakítását Izraelben. Ha valaki azt kérdezi miért, nézze meg Benjamin Netanjahut. Nála látható a magyarázat. Az elmúlt három hónapban nem volt olyan cselekedete, amely nem a vádiratából következett. Nem tett semmi olyat, amely nem ott kezdődött, és nem ott végződött” – írta Jair Lapid a tweeteren. Yoaz Handel és Zvi Hauser, a Kék-Fehérből kilépett Derech Eretz párt nélkül nincs többsége a javaslatnak, ők ketten pedig várhatóan Naftali Bennet pártjában próbálják folytatni karrierjüket, és ezért nem fogják támogatni. Ők akadályozták meg a Netanjahu-ellenes koalíciót a márciusi választások után is, és jelenleg lehetetlenné teszik a negyedik választásokat tervező Netanjahu indulásának megakadályozását, és ezzel az újabb választások rémének elnapolását.


Gabi Askenázi televízióban leadott interjújában felszólította Netahnjahut, hogy első alkalommal, végre helyezze háttérbe személyes érdekeit a politikai válság feloldása végett. Ezután így folytatta a tizenkettes kereskedelmi adó tegnap esti híradójában: “A napokban tárgyaltam Netanjahuval személyesen. Hallaniuk kellett volna, hogy miként érvelt egy hosszabb távú költségvetés ellen, az egymillió munkanélküli és a válság kezelésére. Az egyéves költségvetés melletti hajthatatlanságával, (mely négy hónapot jelent a valóságban) Netanjahunak semmi más célja nincs, mint az újabb választások.” Arra a kérdésre, hogy szerinte mikor esedékes a következő választás, úgy vélte, hogy már novemberben, és utána decemberben alakulhat meg az újabb kormány. “Bármely kormány alakul is, milyen költségvetést vesz elő gazdasági miniszter? A 2021-est? Ez is mutatja az egész komolytalanságát” – mondta Askenázi.


A kormány ígéretének ellenére mindössze négy “zöld” ország engedélyezi Izraelek beutazását. Netanjahu múlt heti bejelentésével ellentétben, miszerint augusztus 16-tól megindulnak a repülőjáratok, a valóságban csak Horvátország, Bulgária, Montenegro és Ruanda hajlandó izraeli állampolgárokat beengedni. Ukrajnába jelenleg lehet utazni, de várhatóan itt is korlátozásokat fognak bevezetni. Olaszország csak üzleti- vagy tanulmányi céllal érkezőket enged be további szigorításokkal, meghatározott, rövid időre. Vannak “vörös” minősítésű országok, amelyekben a megbetegedések száma jelenleg magas, és nem korlátozzák a beutazást. Ilyenek az USA, Szerbia és Törökország. Viszont New York államban 14 napos karantén kötelezettség várja a beutazókat. Emellett Anglia, Románia, Szlovénia is kötelező, kéthetes karanténhez köti az izraeliek beutazását. Görögország sem vette fel Izraelt az augusztus 17-től beutazásra engedélyezett országok listájára, pedig a görög miniszterelnök júliusi izraeli látogatásán úgy nyilatkoztak, augusztusban már megindul a turizmus a két ország között.


Lufbalonos terror a Gáza övezetben – Izrael lezárta a Kerem Salom-i határállomását, és csak humanitárius okokból engedélyezi az átkelést Gázából, válaszul a csak az utóbbi napon érkezett harminc égő rakománnyal átküldött ballonra. A Hamasz újra elkezdett akcióval kihasználni látszik az izraeli kormányválságot, és törleszteni a rezsim támogatói felé. A teljes cikkhez.


“Az emberek elvesztették bizalmukat a vezetőkben” – hangsúlyozta Zeev Rotstein professzor, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója a katonai rádióban kedden. A cikk-cakk intézkedések nyomán, amikor egy jó lépést egy hibás követett, s az egyes döntéseket sorra visszavonták, az emberek már nem bíznak és nem hisznek az állami vezetőkben, ami megnehezíti a koronavírus elleni fellépést.


A kormány telefonos szavazással szeptember elsejéig meghosszabbította a civilek titkosszolgálati eszközökkel történő megfigyelését a koronavírus terjedési láncolatának felderítésére, a Sin Bet munkájának folytatását ebben az ügyben. Sehol a világon nem vetettek be titkosszolgálati eszközöket a koronavírus megjelenése miatt civilekkel kapcsolatban.


Hatalmas “A baloldal áruló” molinó jelent meg Benjamin Netanjahu Balfour utcai rezidenciája előtt, azon a részen, ahová a tüntetőket nem engedik be a rendőrök. Az interneten a szöveget photoshoppal “Itt bűnözők élnek-re” javították leleményes alkotók némi beavatkozással (szmolanim bogdim – po lanim pos’im).

Balra az eredeti, jobbra az átalakított

Izrael az utolsók között van a gazdaság megsegítésében a koronavírus járvány idején. Az izraeli nemzeti bank adatai alapján Ausztrália és Szingapúr a GDP 11-11,5 százalékával, Amerika 9,8 %-al, Thaiföld és Új-Zéland pedig 7-8 %-al segített. Izraelben ez az arány 3,7 %. Igaz, hogy Lengyelország, Brazília, Svédország kicsit még nálunk is kevesebbet adott, de ott sokkal kevésbé állították le központilag a gazdaságot…


A Legfelsőbb Bírőság (Bagac) határozatában tiltotta meg annak a palesztin elkövető házának lerombolását, aki egy ciszjordániai éjszakai katonai akció során a tetőről ledobott téglával megölte Amit Ben Jigál sorkatonát. A bírói tanács azzal indokolta a döntést, hogy a lakóházban a terrorista özvegye és kiskorú gyerekei élnek jelenleg, akiknek nem volt köze a gyilkos akcióhoz. A döntéssel kapcsolatban, a tizenhármas televíziós csatornán meginterjúvolt édesanya úgy nyilatkozott, hogy ez olyan, mintha a fiát másodszor is meggyilkolták volna. Szerinte ez nem bosszú, hanem az elrettentés eszköze. Nir Dvori katonai szakértő, ugyanezen reggeli hírműsorban, kétségeinek adott hangot, az ilyen válasz-akciók hatékonyságát illetőleg, mely legtöbb esetben kontra-produktív, fölöslegesen fűti az Izrael ellenes indulatokat.


A jobboldali blogger posztjának hatására egy magánkórház levette az épület falára kitett festményét
A jobboldali blogger posztjának hatására egy magánkórház levette az épület falára kitett festményét

Hihetetlen szintet ütött meg a megfélemlítés és az uszítás miatt kialakult művészet- és értelmiségellenes hangulat. A hírhedt-híres “Az Árnyék” néven futó, jobboldali blogger posztjának hatására levette egy magánkórház az épület falára kitett festményét. Jacob Mishuri festménye egy hosszú vászonra készült színes alkotás, amire a művész fejjel lefelé a “Halál a zsidókra” mondatot írta, amelyet holokauszt túlélő édesanyja emlékére készített, aki tanúja volt a Kristályéjszakának. A Medica egészségügyi központ vezetősége megpróbálta megmagyarázni, hogy az alkotás nemcsak hogy nem zsidóellenes, hanem éppen ellenkezőleg, a Holokauszt áldozatainak és a túlélőknek állít emléket. De a blogbejegyzés miatt kialakult lincshangulat miatt, és hogy ne sértse a nagyközönség érzéseit végül eltávolította az alkotást. A luxus egészségügyi központban egyébként több száz izraeli művész alkotását állították ki.


A “Jehudim baim – Jönnek a zsidók” szatirikus tévésorozat színészei és a gyártó Kan köztelevízió-társaság feljelentést tettek a rendőrségen életveszélyes fenyegetés és felbujtás miatt. A műsor készítői a közösségi médiában és telefonüzenetekben több száz káromló, fenyegető üzenetet kaptak az elmúlt napokban. Teljes cikk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.